Vreme je bilo jutros da se konačno iskopa naš batat
te jeste i kao što se dalje sve lepo vidi dobila sam oko 2 kg iako nisam izmerila
batat precizno…
No, meni dovoljno, jer je ovo bio samo moj još jedan
a zimski eksperiment koji je dakle USPEO! te za iduću drugu setvenu sezonu
batata ima još bolju strategiju…
Inače, ovo je bio moj mali botanički ogled i vrtlarski
eksperiment ili jedna jako zanimljiva igra kako iz sopstveno uzgojenih sadnica batata,
a za mali utrošak, ipak jeste moguće doći kao ove naše prve jeseni do svojih malih
ali čistih ekoloških neprskanih plodova batata…
Dakle, ja sam to sve samo u onom našem jako teškom
maju 2025 a negde na kraju nagurala natrpala na onu jednu malu setvenu parcelicu
sve gušće te sam dobila nešto sitnije plodove, a s obzirom na velike udare
toplote čak i u “Hirošimi” ispalo je više nego dovoljno dobro…
I prvi ručak je već zgotovljen danas (začinjeni
batat sa ćuretinom ispod malog zemljanog pekača-sača “Sahara”) i ja lepši ukusniji
slađi batat nisam još jela (nije ni prići onom iz marketa!) onako čitav neoguljen
samo opran, jer je moj batata, jer ničim nije veštačkim dopingovano a izraslo je
iz čistog komposta koji sami napravimo…
Ostalo je u tepsiji najkrupnijih komada batata za još
jedno 2-3 obroka najmanje, a iskreno batat i ne kupujem jer je preskupo, još
dosta dobro živimo od zaliha svoga rada i svoja 3 napunjena zamrzivača...
Berem još jedan prispeli plavi patlidžan koji je
težak ukupno 400 g te ću uskoro i od njega da način neko zanimljivo jelo...
A danas na astalu mnogo ubranog povrća te mnogo
novih ideja šta se sve može zgotoviti od super jela, tako da ću imati i sutra
ručak te sutra odmaram od kuhanja osim da možda baš sutra ispečem domaće
tortilje...
Ošišana su mlada pera sa luka praziluka te i to dobro
dođe da se ubaci ne samo u potaž od karfiola i tikvice već i u sataraš - njam,
njam, njam...
Ubran je i taj jedan jedini a uspeli karfiol doduše
sitan ali to je čista bioorganska ili ekološka proizvodnja bez hemijskih podraživača
ili doping stimulansa te mi ovaj uzgoj vrta pobede zvanog “Hirošima” od 2019
pokazuje iz dana u dan dokazuje pokazuje kako se sitno i malo i teško ali i dobro
krupno a mukotrpno sve odgajim tu gde jeste sve čisto živo i svesno savesno
proizvedeno jer kome bih podvalila da svoje rođeno povrće dopingujem i prskam
kao što to rade svi ovi iz konvencionalnog načina proizvodnje a koji na povrću
mlate pare pritom trujući one koji takvo povrće konzumiraju...
Imaću još plavog patlidžana za berbu a karfiola mislim
da više ubrati neću jer za sada imaju samo liske (dosta liski bacila sam kokama
nosiljma, koje će u mesecu septembru premašiti i 160 komada jaja a to je za 100!
više nego u prethodnom mesecu avgustu) jer nema onog unutrašnjeg jestivog
zametka od koga bih mogla da se ponadam te nahranim ali eto nije bilo sve baš
ćorak ove naše sedme setvene sezone 2025 a od ovog pokušaja ubralo se to malo
to nešto a svoje zdravo iz kupovne rasade o kojoj neću previše da ramišljam koliko
je uspešno prodata ili napravljena za širenje dalje. Lako je uzeti za rasadu silne
pare ali je pravo pitanje iz svakojake rasade šta nam od plodova na trpezi bude
ili se sve zbude...
Moje čili papričice su nadmašile baš sva očekivanja i
nešto su prekrasno sada a ove jeseni u “Hirošimi”, uz šparglu koja mi je takođe
uspela, tako da iduće sezone imam veću nameru da mnogo više čili papirčica
napravim a imaću i dosta semenki koje ću sačuvati kao i prošle godine što jesam...
Sve što je posejano ove naše sedme jesenje sezone dakle
vidno niče izniče mada nešto brže nešto malo sporije ali sve je tu na pomolu
probuđeno oživljeno a svakim danom sve malo jače jače...
Niče i spanać i blitva i svi lukovi i rotkvice kao i
salata, samo još malo ćuti peršun...
Ubrala sam napolju još jednu tikvicu taman koliko mi
je danas zatrebalo da napravim zanimljiv potaž jer je došlo prekrasno vreme
toplih juhica čajeva napitaka a u ovo septembarsko zahlađenje a tako baš sve
toplo dobro došlo...
Uskoro mogu nabrati svoje prve rotkvice u “Hirošimi”...
Već može da počne berba mlade rukole koja nije nikla
ravnomerno ali na nekim mestima se već razbujava...
Salata napolju iz plavog malog tikvišta može već da se
ubere...
Itd…
Коментари
Постави коментар