Šta sam preživela postigla dosegnula pročitala od 17
oktobra 2025, do danas do 11 novembra 2025, a kada sam rešila da se vratim
beleženju novih fotografija iz “Hirošime”, ali i iz avlije, tek samo malo, kao
i ispisivanju novih nastavaka ili novih pričanja ili zapisa iz “Hirošime”, jer
tamo sve gruva i buja bez obzira da li ja imam snage volje da zavirim ili nemam
– a može se naslutiti iz mojih snimaka u tom otežanom periodu koji nisu
utihnuli čak i kad malo eto jesu, a zapravo iz još mnogo drugog čega, nečega,
ničega, a to dalje znači da me je ipak nekako negde bivalo i bilo, imalo, mada
sam postojala nazorili u inat vodeći svoje večite ratove sa već dobro poznatim
vetrenjačama onako donhikotovski, hahaha...
Ali, da se vratim iz jednog starog pakla, košmara,
svog autizma, ili tačnije tek da nastavim iznova sve od danas a upravo tamo gde
sam malo prekinuta kao i uvek...
Svo ovo vreme nekakve lične tuposti ili šupljine ili
praznine iz “Hirošime” i okolo “Hirošim” su uzimani najbolji samo zdravi
neprskani plodovi razni raznoliki poput salate rotkvica rukole, itd. A kada
kažem salata ona se za sada uzima sa spoljašnjih setvenih parcelica - iz plavog
malog tikvišta...
Praziluk je u dobrom stanju to što je opstalo
opstalo je i može da prkosi da se ipak nečim podiči, a doduše ta mala preživela
i uspela količina luka praziluka stasala te sam jutros prilikom novog zalivanja
“Hirošime” ubrala jedan struk praziluka onaj metarski, da sutra nešto od njega
zbućkam – sočivo recimo...
Sada se igram u svojoj žutoj kosmičkoj kuhinji i
pomalo bućkam kuvam pečem dinstam ribam rendam, itd., a vraćam se u decembar
2024 tamo gde sam prekinuta (iz koga se nisam ni pomakla, a 2025 godina i nije
bila upisana ni po čemu u moj kalendar postojanja te nju načisto brišem i preskačem
po svemu) i pokušavam da se skrpim te povežem sve te prekinute svoje samo moje
najdivnije niti, te tako ispijem tek po neku kafu izjutra čitajući knjigu pijući
čaj nalik onom svom divnom ritmu od pre godinu dana…
Sada se zaliva na 10-15 dana sve u “Hirošimi” jer
vlage spolja ali i iznutra ima sve više, jer ima kiša, jer ima magle, tako da sam
u letnju kuhinju danas premestila izmestila sve one viseće strukove uvezanog bosiljka
i čili papričica da se sve to suši u suvljem prostoru, jer “Hirošima” više nije
podesna za to...
Berem dva patlidžana u kojima ukupo nalazim pola
kilograma težine a i jedan dobar karfiol od koga sam odmah napravila potaž a
sutra ću od cvetova ostalih da napravim i neko super karfioličasto jelo, a
ubrala sam preko 400 g – sve u svemu takav organski karfiol nisam nigde mogla
naći te eto karfiol mi je ipak uspeo ne znam samo kakvom magijom a poješću sve što
sam zasadila dakle, sve što sam posejala dobro, a ostalo je još nekolio strukova
karfiola da napreduju i stasavaju, ali je ostalo takođe i još nešto doduše sitnijih
plavih patlidžana. Sve to može da sačeka i stoji tako na struku, neubrano, čak i
iako bude možda hladnoće, mada neće osećam to. Ispod plus 3 stepena još nije
pala najniža jutarnja T u “Hirošimi” i neka tako ostane tako još malo poduže,
još nekoliko radnih lepih dana, jer imam još neke velike poslove (malo ćemo da
betoniramo) za koje mi treba lepo vreme...
I dobro je neko vreme živeti svoj
unutrašnji/spoljašnji autizam (žao mi je
što nisu na vreme videli da ga prekrasno imam a još pre rođenja) te ne izlaziti
napolje (obično kad je bilo najlepše, najsunčanije) te ne ulaziti u svoju
”Hirošimu” te čuvati sau sebe od tuđih potresa od tuđih ujeda od tuđih
slučajnih poziva od stresa od budala od manijaka od ludaka od svega, a dakle ne
izlaziti nigde čak ni u svoj wc te napraviti sebi trodnevnu ostipaciju creva i
ne posmatrati ništa, ni sunce, ni nebo, pa kad iznova se pojavim preživelo
ojačano pročišćeno oslobođeno straha tek onda dakle primetim da je sve u
”Hirošimi” - oh, tako krasno naraslo strahovito mnogo izraslo te tako već prvi
listići blitve ali i spanaća bliže se svom branju iako ja imam još dosta
zamrznutih količina zaliha koje treba da potrošim, koje trošim...
Lepo mi pristiže rasada salate nansen u kadici ali čekam
negde oko 20 novembra da bude mladina, pa da zasadim te male žbuniće, inače sva
salata koju sam pre ovoga rasađivala primila se, te raste neka baš gruva da se
više ne bi ni prepoznala...
I sve ono kilavo moje ono moje nekako žalosno
porazno na startu odjednom se potvrdilo sada danas kao mnogo dobro i nema
pobačajo ve jeseni u “Hirošimi”, jer sve, gle – baš gruva i biće to lepa zima i
rano proleće 2026 ali i jesen 2025 a lepa sa mnogo zdravog zelenila života...
Pečurke samoniklice svuda niču a ja ih uberem i
bacam na compost…
Mladi luk takođe lepo pristiže. To što se sada tako
očigledno ili očito vidi na smaoj površini predivan je tepih probuđenog života
a pre dva meseca nisam porazno mogla ni da zamislim ovu krasotu, jer
imaginacija mi je nekako slaba strana – ne umem izvan jave da se domaštavam…
Grašak je takođe dobar te sve nekako ide samo svojim
najboljim prirodnim tokom ali je još rano išta reći (jer uvek može da se nešto
peko moga truda očekivanja prepreči!) a da li će i koliko sve biti plodova rodova
kad dođe ono vreme da se grašak 2026 obere ili požnje...
Kupus u spoljašnjem vrtu lepo prkosi lepo se glaviči
povija lepo savija lepo stasava i to je neka lepa zaliha svežih salata i zalogaj
svog neprskanog kupusa...
I dalje berem svoje maline polovinom novembra te zaista
neverovatno ali slađe i lepše nego one od letos...
Neven i kadifice prekrasni su usred ove neke jeseni koja
dođe a da se nije ni trepnulo u kojo je prepuno neke kiše i vlage - ničega...
Koke dobro nose jaja (patak i patka lepo žive u KOKO
ŠINJCU iako patku samo ponekad malo strada mali repić, ali i to se zaustavilo) ništa
lošije ali ništa ni bolje nego u prethodna dobra 2 meseca septembar i oktobar, a
svaki taj mesec bio je preko 160 komada snetih jaja, te tako očekujemo i ovog
meseca ako se ne dese veća čuda, mada znam – neće...
Jedino im je veliko blato a nama malo više smrdi kada
kiše raskvase dvorište KOKO ŠINJCA te za koji dan to treba rešiti taj jedan naš
mali propust te sve lepo upristojiti, kamenom i betonom, osim jednog čoška koji
ostaje u zoni lešnika. I još jedan veliki napor snaga da se sve skocka kako inače
i treba…
Itd…

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Коментари
Постави коментар