Ponovo nastade vreme za povlačenje, za odlazak u
neku vrstu svoje personalne hibernacije ili usporavanja, odmeravanja,
usmeravanja, a zapravo sve može da se svede na svoje življenje a još jednog svog
novog zimskog sna, koji će prilično potrajati, sve do buđenja novog nam proleća
2026 i naše osme setvene sezone “Hirošima”...
Došle su nam novembarske studene magle, kiše, prve
snežne pahuljice, kao i snegovi po obrisima i vrhovima dalekih brda, a prosinac
decembar već na pragu. Idealno dakle vreme da se čovek sakrije ogrne a onda dobro
u svom unutrašnjem prostoru zagreje okrepi osnaži preporodi unutar svoje košnice
ili svoje jazbine svoga gnezda ili svoje pećine svog kosmosa – sve zavisi šta
jeste njegov čovekovo unutrašnji univerzum ili sigurnosni prostor življenja…
Ne treba sebe podsećati koliko je aktivnosti i sati
rada sati razmišljanja sati pisanja sati čitanja sati disanja sati borbe sati setve
sati presađivanja sati uzgoja sati žetve sati berbe sati kuvanja sve utrošeno
do danas. I nastupilo je vreme zasluženog
odmora predaha povlačenja kao vreme nekog novog a našeg zimskog doba dobra da se
naprave mnoge rekapitulacije statistike da se izvuku pouke iz svih postignuća nauče
važne lekcije i nastavi dalje još bolje kad za to kucne podesan prolećni čas
2026. Idealno vreme povlačenja da se naprave neki novi programi realizuju neke
nove ideje i domisli možda još i ono što ne pada u ovim zimskim udarima
spoljašnjih hladnoća čoveku na pamet…
Čak i kad se zimski sve prirodno uspori, uskladi, lišće opadne, trava stane privremeno da buja raste, nagli, stremi, a biljke ostale naizgled utihnu zaćute, a zapravo smire se ne bi li čekale mudro i dočekale još mudrije kraj januara 2026 da se sve opet iznova silno probudi za jednu drugačiju a ponovo smelu i dobru našu setvenu sezonu osmu. I najvažnije jeste u tom zimskom usporavanju u tom smirenju umeti preživeti smeti preživljavati i čekati kao i uvek samo svoj pravi ispravan čas u kome sve divno procveta. I zato usporićemo svoj budući korak (možda prividno) svoj mali izlaz na ekstremne spoljašne uslove te izbeći gužve dosade smarače te zadržati toplinu untrašnjosti za sebe svu svoju lepotu unutrašnjih pejzaža živeći dosta dobro utešno od predivnih fotografija zapisa uspomena koje su se samo tokom 2025 namnožile nataložile kao i aktivnosti kroz koje smo i cvetali precvetavali te ponovo na svoje sveopšte i mnogo dobro stasavali...
Sve fotografije u ovim zapisu su iz sezone sedme setvene
2025, “Hirošima”, meseci od februara, do sredine novembra…
Radni prostor “Hriošim” ili vrt ulazi u stanje hibernacije u svom prepoznatljivom zelenilu, sa dosta pristiglog povrća (salata, rukola, rotkvice dve vrste, karfiol, plavi patlidžan, kupus, praziluk, mladi luk, peršun, spanać, blitva), a jestivog neprskanog čistog ko Sunce korenja, lišća, života sve iz komposta. U novembru 2025 nisam namerno htela ništa više tamo da uradim, jer svega imamo baš ovako gde namerno prestajem a dovoljno te čuvam zadnje zasejanu rasadu salate Nansen da rasadim tamo negde koncem januara 2026 kada ianče bude vakat, bude naš osmi setveni početak...
Najlepše vreme da se kuvanju topla jela, potaži, da se peku mirišljavi kolačići, pite, bundeve, jabuke, smokve, ali i da se uživa u ispijanju svojih čajeva. Idealno vreme da se poveća broj pročitanih knjiga, nadoknadi propušteno zbog silnih obaveza, da se uhvati malo žešći zalet ritam u čitanju upravo sada kada više nema vanjskih poslova i vrtlarskih radova, te hvala univezumu zima je – te ima drugih domaćinskih poslova negde manje baš manje, a treba malo umeti više biti lenj biti dokon okusiti svoju dosadu. I treba odmoriti nešto mnogo više od tela, od duše, od napregnutog zauzetog uma a neke svoje još nedokučene dimenzije sfere interesovanja…
Itd…

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Коментари
Постави коментар