Koke su danas snele svega 2 jajeta ali već 8 dana
nismo imali tako mali broj snetih jaja, te dakle i njima treba jedan preskok
ili mali predah, a s obzirom da je danas bilo mnogo toplije nego juče i ne čudi
(sreća da se danas osećam duplo bolje i jače nego juče)...
U “Hirošimi” danas je najviša T iznela čak 45,5
stepeni ali mesec avgust neće nadmašiti onaj junski rekord ili najveću vrednost
T od 47,5 te ova godina 2025 je za koji stepen “hladnija” nego lanjska 2024 kada
je najviša T u “Hirošimi” iznela 49 stepeni, a slična je ova 2025 godini godini
2022 kada je najviša T iznosila 46…
Jutros dobra žetva u “Hirošimi” te berem dobar paradajz
kao i čerije svih boja oblika i sorti (crni čeri i nije neka atrakcija, ali
žuti kruškasti meni je omiljeni) i ponovo na astalu letnje kuhinjice prepune tepsije,
mašala...
I nakon jutrošnje berbe uzimam svoju omiljenu alatku
vrtlarsku a kalemarske makaze i šišam šišam šišam svoje paradajze te skraćujem
posebno onu liniju čerija po sredini na još niže grane jer u vrhovima obrah nešto
malo zelenog krupnijeg čerija a ostalo sam bacila na compost i vredelo jeste sve
konačno žrtvovati jer ide nova jesenja setvena sezona (u “Hirošimi” nema pauze,
nema ljenosti, nema pustoši, nema zastoja jer mi rastemo i radimo bujamo tokom
zime) te plastenik iznutra treba od prolećne setve počistiti (nešto će i ostati
poput karfiola, itd.) te zanemariti lepo jedro zeleno lišće i mnoštvo zelenih
plodova kao i novih cvetova...
Dvoja kolica bačena na compost a sada sve bacamo u
ono prazno manje tikvište da se i tu stvara
podloga za compost…
Navadile smo još malo naše prolećne šargarepe i danas
potpuno imam sve svoje da napravim svoj slatki kupus sa ćuretinom (da počne
potrošnja i našeg ćurećeg mesa) i to kupus rani ditmar iz zamrzivača kao i crni
luk (ostala nam još samo jedna gajbica crnog luka i jedna ljubičastog jer sve smo
potrošili svu našu siću) kao i beli luk i paradajaz, ćureće meso, itd...
Sve sam čašice a skoro sve danas zasadila majske salate,
a ostala je još jedna gajbica majske salate koja od danas raste u “Hirošimi” a posadila
sam salatu u malom plavom tikvištu...
Nova setva Nansen salate samo jednu noć prenoćila u čarobnoj
“Hirošimi” te jutros primetimo da je počelo nicanje za svega 4 dana, mašala...
Nabrala sam u “Hirošimi” još dve ljutačice paprike i
nešto naših paprika neprskanih načetih malih gricnutih a od vreline ostalih
malih poput nekakvih nedonoščadi, no u tim paprikama nema hemije nema
naduvavanja i zato su posebne i meni najdraže a ja znam svaki detalj kako su nastale…
Koristim lepu toplotu Sunca te podmesim hleb od heljdinog
brašna i naše koprive (mnoštvo sveže koprive izraslo kao samoniklice svuda po “Hirošimi”)
te danas imamo lepu žetvu koprive i od svega toga pravim domaći hleb po svom
receptu iz glave a bez aditiva doduše sa malo kvasca. I moj hleb danas nadolazi
na suncu te narasta i buja više od kvasca u njemu najviše ima Sunca...
Itd…
Коментари
Постави коментар