Ipak je danas na uštap i valjalo i trebalo naseći
začinske biljke jer im je na današnji dan ako se poseku još duplo jače i lekovitije
svojstvo, ali toga sam se setila tek kasnije, tek večeras kada ovu vrtlarsku današnju
priču pokušavam da oblikujem, a na početku dana dakle jutros nisam, ali sam se “jedva”
naterala da uradim sve ovo po hladnoći na samo plus 2 stepena i obavim prvu berbu
peršuna lišćara…
Konačno sam imala snage da “oberem” prvo kolo peršuna
ili da našišam sve makazama, a usred zime već prvu prepunu veliku vanglu našeg peršuna
lišćara, posejanog 16 septembra 2024, dakle prošle jeseni…
Nikada ako dobro pamtim, a od kako vrtlarim od 2019 nisam
šišala peršun lišćar sredinom februara. Dakle, peršun je stigao nakon 5 meseci
uprkos zimi, uprkos mrazu, uprkos tome što sam ga po prvi put uzgajala bez
presama dakle u otvorenom režimu “Hirošime”, ukraj vrata gde mraz zaledi...
Prepuna kesa je već zapečaćena i ostavljena svežeg mladog
peršuna lišćara u zamrzivač...
Jutros oko 9 sati u “Hirošimi” samo plus 2 stepena,
a drugih promena T još nema…
Hladno, sivo, nema sunca, samo sipi sneg, pevajući svoju
ruštavu pesmu jutarnju, sipi neki čudan suvi sneg koji se baš zabeleo i po dvorištu
i po stazicama, a pre neki suvi led, liči na ledenu kišicu, rušti po najlonu kao da pada šapat od sitnog
ledenog grada…
Onda je sve preraslo u kišu, u dosadu, u sivilo, u
maglu tokom dana ali sitnu kišu od koje se dosta sve zablatnjavilo...
Nije inspirativno boraviti vani, ali je zato mnogo lepo
ušuškati se u sebe, kao u svoje toplo gnezdo i kuhati...
Posle ručka prespavala sam dobra 2 i po sata – toliko
sam se odmorila, a verovatno mi je tako slatko sve prijalo jer sam se verovatno
u nekim prethodnim situacijma mnogim baš premorila...
Jutros u “Hirošimi” berem ledenku salatu, ali je nestalo
gradske vode te nisam stigla da je operem za ručak, a vode je nestalo od 9 sati,
pa sve do 12 i 30, a to se dakle dešava baš često. Samo sreća da sam rano, a
pre nestanka vode lagano pripremala i seckala bundevu hokaido i luk praziluk, kao
i poveći ćureći batak špikovala belim lukom, te me ovaj jutrošnji nestanak vode
uopšte nije omeo da operem povrće i pripremim zapečenu ćuretinu u zemljanom
pekaču na dosta povrća…
Oko 1/3 ošišanog peršuna darivala sam sa najvećim guštom
kokama nosiljama koje su sve to odmah po onoj snežnoj suvoj kiši sa slašću sve
pozobale, jer dosta peršuna je malo žutnulo, te bilo je pravo vreme da ga jutros
na uštap posečem, a malo sam se više “namučila”
da sve selektujem, odvojim šta ide nama,
a šta kokama, mada vredelo je itekako. A koke su nam danas podarile 1 jaje. Kako ide onaj njihov
ritam nošenja sutra bi trebalo da bude više jaja, mnogo više, bar 3-4, ali treba
videti, sačekati, doživeti...
Da sam još malo sačekala možda bih izgubila više
peršuna, a ovako smo naše koke i mi podelili sve složno bratski...
Za kompost od ovog peršuna zelenog otpada nema...
Itd…
Коментари
Постави коментар