Пређи на главни садржај

U ČEMU JE SVA PRESUDNOST NEKIH OD ZAPITANOSTI…

 



 

Govorilo se 70-ih godina XX veka da siromašne zemlje nikada neće moći rešiti svoje siromaštvo sve dok ne budu “oštro kontrolisale” priraštaj svoje populacije i dok ne budu mnogo više poradile na podizanju nivoa obrazovanja, ali ako budu nastavile da povećavaju baš toliko svoju prehrambenu industriju, onda će ih zadesiti čak ekološke katastrofe.

Godine 1976 futurolozi kažu da nas u poljoprivredi čeka u narednih 100 godina sledeeće: desalinizacija, promena vremenskih prilika, veštačka đubriva koja će se bacati na morsko dno, a čak 1/5 hrane svet će uzimati  sa morskog dna. I imaćemo fabrikeu kojima će biti masovna proizvodnja veštačke hrane. Mnogi će kriviti jedino prenaseljenost za svaku novu prehrambenu krizu, te tvrditi da je jedino rešenje da se priraštaj populacije ipak dobro ograniči.

Siromašni u svetu posle svake svoje žetve veoma brzo potroše svoje prikupljene i požnjevene plodove - govorili su jedni,  a drugi su kazali kako deca i trudnice trebaju jako mnogo više kalorija u ishrani i hranu bogatu belančevinama, a to isto je trebalo i svim ljudima/ženama koji rade teške fizičke poslove, a mnogo kalorija i belančevina. Od toga koliko se negde sve može proizvesti hrane, sve zavisi od samo dva važna faktora - prvi je zemljište ili tlo, a drugi je klima.

Iako je bilo obilnih i dobrih godina, iako je bilo hrane za sve ljude planeti Zemlji glad je postojala i stalono se širila jedna te ista priča da će gladi nestati samo ako se postave granice porastu nataliteta. I kaže se da je 1974  na Zemlji živelo3,88 milijardi ljudi. Godina 1972 bila je zapamćena kao godina u kojoj je bilo mnogo nepogoda te su svuda u svetu prinosi bili smanjeni. Tada je svaki čovek mogao da dobije po 270 kg hrane, a to je bilo mnogo više nego recimo 1960 godine koja se pamti kao obilata godina, a tada se prehranilo 300 miliona više ljudi nego što je popis iz 1973 pokazao da ljudi ima, te se još kaže da se 1973 godine moglo viškovima prehraniti još 600 miliona ljudi.

Kako je moguće da gladi i dalje ima, kako je moguće da je nejednakost sve veća među ljudima, ako se proizvodnja samo povećava. Još tada mnogi ljudi preživljavaju skupljajući nečiju bačenu hranu ili se hrane plodovima iz prirode ili rade fizičke poslova za nadoknadu kad dobijaju malo hrane. Bilo je to vreme u kome se govorilo da u Kini nema gladnih, a da u Brazilu većina ljudi gladuje. Takođe, oskudno su živeli i ljudi u Ruandi, a u Indoneziji ili na Haitiju bogati su živeli luksuznije nego bogataši Amerike ili Evrope.

Siromaštvo i glda dakle imamo stalno, uvek, a moglo se čuti da sve to imamo ne zbog velikog nataliteta već zbog jednog jedinog razloga  - bogatsvo je nejednako raspoređeno. I još je kazano da bogati dakle jedu uvek više, a siromašni mnogo manje. Onda se govorilo da ako ne bude bilo proizvodnje da neće biti ni hrane, te su neke zemlje počele svoju proizvodnju hrane kako bi manje bile zavisne do uvoza hrane iz nekih drugih zemallja. Takođe se tvrdilo da poljoprivreda posmatrano na svetskom nivou proizvodi hrane dovoljno čak za sve, ali siromaštvo i beda nekih slabo razvijenih zemalja ne dopuštaju sirotim i gladnim ljudima da se i oni domognu svoga toplog obroka.

Šta kažu futurolozi XX veka, a da ne zvuči vazda paradoksalno, te iz kakvih sve izvora će nam dalje dolaziti hrana, sa kojih to površina. Najpre se kaže da će najviše hrane ipak dolaziti sa kopna, a nešto manje hrane dolaziće iz vode ili iz mora. Ali, neki futurolozi su tu predvideli još neke stvari, recimo klimu, te je poznato da u tropskom pojasu zrenju useva treba više vremena, te imaju svega jednu žetvu godišnje. Bilo je i tvrdnji da se proizvodnja hrane može udvostručiti, ali ne zbog usavršavanja tehnologije. A neki su pak kazali da se sa obradivih površina nikada neće moći iskoristiti maksimum proizvodnje. Neki su tvrdili da ukoliko se riba bude mnogo više izlovljavala da će se zahvaljujući tome dobiti zavidna količina biljnog đubriva. Ali, ulov ribe mora biti ipak kontrolisan, jer nisu česta područja gde je riblji fond prilično iscrpljen i izlovljen. Neki predlažu uzgajanje mikroogranizama na optacima koji su organskog porekla, ali i tu trebaju velike mere opreza, da nije štetno.

Onda se počelo razmišljati gde naći neke nove izvore belančevina te je bilo i takvih koji su zagovarali upotrebu mesa divljači, verujući da bi i to donekle rešilo problem gladi u svetu. Onda su mnogi narodi uzgajali neobične životinje – soba gaje Laponci, jaka gaje Tibetanci, a Rusi su pripitomili antilopu od nje uzimajući mleko i meso.

Onda su stvorene neke hibridne vste pšenice misleći da će tako rešiti problem gladi, ali to je donelo neke nove nedaće, jer su takva hibridna semena zahtevala upotrebu veštačkih đubriva, kao i dosta navodnjavanja. Tako je došlo do uništavanja mnogih autohtonih vrsta semena pšenice, jer je smišljena navodno pšenica koja donosi obilat rod. Ali, samo su bogati i ekonomski jaki farmeri mogli da priušte veštačka đubriva, a u svom posedu imali su i velike izvore vode, kanale za navodnjavanje. Siromašni ratari nisu imali novca za veštačko đubrivo, nisu imali dovoljno vode, ni sisteme za navodnjavanje, te su bili osuđeni na neuspeh. Istraživanja futurologa se nisu mnogo bavila siromašnim poljoprivrednicima niti njihovim problemima.

Upotreba mehanizacije u poljoprivredi samo donekle jeste donela do toga da dođe do povećanja proizvodnje, ali mehanizacija nije primenljiva baš svuda, a za mehanizaciju trebaju prevelika ulaganja, itd.

Onda su na scenu stupile međunarodne korporacije koje su se bavile proizvodnjom hrane, koje su bile isključivo motivisane profitom, i što većim lancima svojih dućana na tržištu. I tako su ove kompanije u zakup uzimale najbolje obradivo zemljište i tako su lokalnim proizvođačima naneli velike štete. Počele su i migracije iz sela u gradove, te se napuštala zemlja koja više nije mogla da prehrani porodicu. A tržište je diktiralo šta treba dalje proizvoditi. A često je dolazilo do zasićenosti na tržištu nekim namirnicama, te neki poljoprivrednici nisu mogli da prodaju svoje plodove.

I tada se kazalo da se klima dakle menja, još 1978 godine, te su se svi počeli pribojavati šta te promene sve nam mogu jednom doneti, posebno kakve sve proble unutar poljoprivrede. I svi su  se pribojavali tada da nas može zadesiti povratak klime kakvu smo imali u XIX veku što je bilo porazno za proizvođače hrane, posebno na severnoj hemisferi, gde su postajala hladna leta, te je 1957 Thomas kazao da bi se prinosi mogli umanjiti za 3% ako vreme do 2000 godine bude jako promenljivo kao što je to bilo u vremenskom razdoblju 1890-1955. Loše vremenske prilike donele bi samo katastrofe, a neke setve bi mogle da budu odložene ako nastupe hladnoće, a ako budemo imali vrućine i sparine imaćemo manja zrna i imaćemo manje prinosa svega. A kad bude nestašice skočiće cena žitaricama. Dakle, tržište hrane je pak jako nestabilno, a viškove koje neke zemlje čuvaju u svojm skladištima iziskuju dalje međunarodni nadzor, kako bi se sačuvala stabilnost tržišta.

Neki su govorili da će nam doći “novo ledeno doba”. Isto tako upozoravali su futurolozi i na neke druge probleme - recimo na površinama koje bi mogle da služe za proizvodnju hrane često bi dolazilo do proizvodnje komercijalnih biljaka kao što su kafa, pamuk i šećer, jer neke zemlje teže samo za bogaćanjem, dok druge zemlje sve više ton u siromaštvo. Ako opuste sela i svi odu u gradove onda će biti sve manje lokalnih seoskih proizvođača hrane, te će ljudi u gradu biti veliki potrošački zavisnici uvozne robe i hrane.

Dalje se kaže 1975 godine da će doći do opadanja broja ljudi koji su uživaoci najvišeg standarda. I biće sve više nezaposlenosti, a sve manje prihoda. Takođe se predviđa visok stepen smrtnosti zbog zaraznih bolesti, ali i zbog gladi, te se tvrdi da bi u takvim okolnostima preživljavalo svega 30% rođene dece.

I još se govorilo da će tamo gde ne bude održavanje plodnosti tla dolaziti do velikih erozija, a zemlja koja se ne bude obrađivala izgubiće svoju plodnost, tvrdeći da je zemlja koja se obrađuje stalno i po hiljadu godina uvek zemlja koja daje prinose. Zalihe hrane igraće važnu ulogu posebno kada nas budu snalazile nepogode. I dobro će prolaziti područja gde jeste moguće obrnuti 2-3 žetve za jednu godinu, te se predviđa kako će Afrika, Australija, Jugoistočna Azija i Srednji Istok biti područja u kojima će dolaziti do proizvodnje viškova hrane.

I na kraju kazaće se da je glavni krivac svim problemima samo politika, tj. međunarodna raspodela prihoda.

Itd…

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...