Пређи на главни садржај

30 JANUAR 2025 - početak sedme setvene sezone…



 

U 9 sati i 40 minuta zvanični početak (nikad raniji), a početak sedme setvene sezone, prolećne, u “Hirošimi”, i za manje od sat i po sve gotovo negde za jedan sat i 10-ak minuta, da budem odmerenija, tačnija, sve lagano bez ikakve užubranosti, sve gotovo oko 10 sati i 50 minuta, kada je ostvarena jučerašnja jedna mala misao ili jedan mali plan, a ko bi kazao da ću dalje nadmašivati sve svoje zamisli i planove i dalje u 2025-oj…








Sve početo na prijatnih jutarnjih 15,6 stepeni u plusu,  a sve završeno na 18,6 stepeni po C. Sejemo uz dosta sunca i vedrine jasnoće bistrine srca...









Prvo sam šumskom zemljom dopunila moj mali omiljeni kutak pored one dve gredice sa kojih ispijam tokom svake godine kafu i napravila sam od njega malu toplu lejicu dovoljnu da u nju zasejem 1 kesicu ranog kupusa Ditmar prvo...

Samo sam jednim malim parčetom najlona pokrila kupus, a sve ostalo ostaje dakle da raste otvoreno onako kako jeste i kako god bude vreme od sutra, čak ni mrazevi više ništa neće ugroziti salatu Nansen ili rukolu, a i vreme je za nova testiranja i eksperimente održivosti izdržljivosti čuda…









Kada sam došla do setve salate mama me “ubedila” mada ja sam upravo tako i htela, a da poslušam ono što sam zadnji put rekla  sejući jesenas salatu, a to je da je salata najlepša i najlakša za rasadu, za rasađivanje i sađenje posle ako se poseje prvo u male čašice te odustajem da na brzinu sve “sklepam” i napunim zemljom kadice, te mama donosi zemlju šumsku i hitro puni sve čašice koje ja onda brzo zasejem i zalijem...







Zasejala sam tako ukupno 170 malih slatkih čašica salate Nansen i ponovo nisam potrošila sve zalihe čarobnog semena (što da više sejem sve ga više pretekne) od lanjske šeste setvene sezone, a ostala mi i dalje još jedna cela i od druge kesice polovina, ali važi ovo seme do 2027 pa eto imam i za jesenu setvu sedmu opet...

Zasejano  pod salatom Nansen čak dve velike kadice kao i dve veće gajbice. U dve kadice ide u svaku po 45 čašica dakle ukupno 90, a u dve gajbice po 40, a to je 80 – sve ukupno 170...

Bure veliko belo (prezimilo u otvorenoj “Hirošimi”) napunile smo vodom da mi bude lakše da sve kanticama zalijem čim posejem...









Onda sam u nastavku donje leve polovine, a po sredini “Hirošime” posejala jednu liniju ili 1 kesicu rukole (mama budačićem napravila pravu liniju, ja zasejala, a ona zatrpala) i natopila bolje (tu je rasla jesenja salata koja je pre neki dan potrošena), jer rukola voli baš mnogo da se zaliva i seje se uvek direktno u zemlju neće iz rasade…

Nešto mladog crnog luka načupah sebi danas za ručak, a neka lošija pera bacam kokama nosiljama koje su nam danas podarile najviše jaja čak 3 i uhvatile smo na gnezdu koje koke nose smeđe i pirgave još leghorn bele koke nisu pronele i za sada imamo dve vrste i veličine jaja…

Sve ovo stalo je u neosetnih sat i desetak minuta ritma i laganog tempa koji ne umara ne zamara naprotiv sila koja oživljava...









Onda prekidamo radove i šetamo obalama smrdljive reke u koju otiče tako očigledno mnogo kanalizacije i fekalija iz trulih i improvizovanih šahti i plastičnih cevi bazdi, smrdi, udara, zaudara, slivajući se daleko nizvodno, te otkrijem neka mesta gde već jeste krenula mnogo dobra kopriva, a planiram da je načupam kokama i malo im donesem vitamina neki sledeći put...

Vraćam se posle ručka ponovo u avliju gde ovih dana ispijam svoje kafe i zelene čajeve i uradim još po neki mali sitni detalj i tako smo danas okačili jedan držač za saksiju prolećnu (hvala tati na dva zavrnuta šrafa) na kućici za drva predivnu rascvrkutanu pticu malu (malog poletnog štiglića) koju sam pre nekoliko dana dobila na poklon...







Onda mama i ja dolazimo na novu genijalnu ideju i pripremamo male čašice i punimo gajbice čak 7 gajbica od malina sa po 28 do 26 čašica u svakoj, već spremne da zasejemo u njih ono što bude trebalo 10 februara (šta ako bude hladno pa ću jedva sejati, zar da mrznem i punim čašice po hladnoći, baš je izazov dakle kako će biti za 11 dana zar ne pošto to ne znaju ni oni koji predviđaju vreme) raštan i celer lišćar (celer sam zaboravila kupiti juče ali ću dokupiti svakako što pre)…

I onda pripremimo još dve veće gajbice sa malim napunjenim čašicama, a ove setvene sezone sejemo sve u male čašice one veće preskačem za sada koje sam uvek nešto forsirala jače i više jer treba što manja čašica da bude, da ne raste korenje malim biljkama tako u nedogled, tako da nešto naučim, pa promenim svoje strategije i taktike...








Dok punimo čašice sedeći na malim stoličicama našim (a sve je  samo u znaku nečega što je malo, sitno, nebitno, nevažno, trun, trunčica, trn, a u tom sitnom i malom, u toj trunčici čudo Života počiva) ispred “Hirošime” u “Hirošimi” je toplih preko 20 stepeni u plusu, ali još nije ni jedan dan oborio najvišu dnevnu T od onih 26 stepeni u plus koju samo registrovali davno 11 januara, niti najmanju od onih minus 7 od 16 januara (a može li februar biti hladniji i gadniji, pošto je januar dakle posustao i odustao)...

Onda novo lepo zimsko januarsko iznenađenje – dakle jesu već jesu otvorene pametne male glave mojih visibaba. Onda u najvećoj kamenoj kocki čeprknem po ugledanju na moje kokice čeprkuše istraživačice te primeti sve krenulo naglo iz zemlje, iz dubine i šafrani ali i lale i zumbuli a bogme nikad ranije, čak ruže upupile i sve se pokrenulo, okrenulo, Sunce je višlje, sviće ranije, a ruže olistale, sve novi izdanci kreću, a i  zumbuli, mada tek ću uskoro da se divim kad sve procveta pai zmami pčele – a šta sam jeseni prošle 2024 sadila za Novo proleće 2025...






Onda je mama rasturila vilama po spoljašnjem vrtu sav kokošiji izmet ili govanca koje vredno dobijamo svakog dana (a koke kake svaki čas samo štrcnu) od naših kokica i petlića Petka od jeseni ili oktobra 2024, jer biće u budućnosti kiše samo ne znamo kada tačno, jer nas nešto kiša obiđe čak i u zimu 2025 pa će lepo da se sve tamo rastapa i natopi govanca razgradi. U tom izmetu nađe se neko jestivo seme žitarica pa dođu divlje ptice i golubovi i to lepo očiste i pozobaju da ne raste pšenica po vrtu, pa je lanac kruženja i čistača u prirodi predivan u simbiozi zna se…

Mala ptica je predivno pevala, a ja sam odmah rekla da je to ono nešto manje i slađe od dživdžana, a verujem da je na junskoj trešnji dok ispijam zeleni čaj meni pevao novu divnu pesmu jedan mali štiglić da mu nema ravna...

Plavi makovi samoniklice preživele ovu zimu...

Hrizanteme se ozelenile, ubusile, te pune listića na koncu januara...

Važno je dobro samo početi, započeti, samo malo nešto svoje začeprkati, jer kad se tek počne, započne ima još da se dosta taljiga i prelazi, brod i prebrodi, još staza i brda i bregova i horizonata prepliva muški, ali izdržaćemo kao i uvek, sve dok postojimo i živimo radeći, stvarajući…

Itd…

 

 


Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...