Šesta jesenja setvena sezona dakle protekla je dobro
i uspešno, uspelo, mada uvek bi moglo još bolje posebno kad nije, a sve osim
luka, po prvim plodovima, a treba čekati negde do konca proleća 2025 da vidimo
šta će doneti grašak, blitva, itd. A šesta sezona 2024 počela je 16 septembra
2024 a od te jesenje setve do danas, do 30 januara 2025 kakvo je pak stanje ako
napravimo svoj mali rezime ili jedan od lepših zaključaka...
Mnogo toga počupano, potrošeno, ubrano, nabrano, očišćeno
ali imamo još jesenjih vidnih tragova (luka praziluka još jedan veći boks, a manji
prvi skoro potrošen čitav), kao i plodova koji nas hrane hrabre...
Još uvek trošimo našu jesenju setvu salate Nansen i ljubljansku
ledenku a ako treba reći koja se salata tokom jeseni i zime pokazala bolje onda
je to ledenka, mada ona “zaostala” Nansen budi se toliko da sustiže rivalku ledenku...
Peršun lišćar samo čeka da ga ošišamo a toliko je
stasao pre ovog januarskog naglog pokretanja i buđenja oživljavanja i izdržao
ukraj žice na otvorenom na samom udaru svih mrazeva i minusa ali štitio ga
budni stražar naš gospodin ruzmarin ispred njega...
Crni luk se nije baš pokazo najbolje pa je jedna parcela
pod njim potrošena i povađena očišćena a ostalo je druga, još oko polovine ili
malo manje od polovine da se probere i očisti prebere do 10 februara jer mi treba
prostora za prolećnu novu setvu koja je danas započela…
Kad nešto ne uspe teramo ponovo dalje pokušavamo još
dalje a nečim dugim uspelijim…
Jesenje rukole više nema, a nema ni rotkvica od jesenas,
i zato se ponovo sve to isto ponovo seje i pokreće…
Luk srebrenjak obećava da će možda da se trgne...
Grašak dobro i solidno izgleda ali da vidmo šta ćemo
obrati u naše korpe...
Cveće posejano jesenas izbija te počinje da stasava
da se budi…
Đumbir u one dve sobne saksije napreduje, a videću tek
na jesen 2025 kad mu istresem svo korenje pa sve razložim i raščlanim da li sam
dobila onoliko koliko očekujem i koliko se nadam…
I to bi bilo to dakle…
Podvlačimo crtu i bavimo se samo datumima iz 2025
tačnije posmatramo sve te iščekujemo od danas kada će ono prvo iznikavanje i
klijanje prvi neznatni mali površinski samo mali porast…
Šta će biti od one dve kesice blitve videćemo tek
kad oberemo grašak i nadamo se toj blitvi iza graška za živinu našu. A ona blitva
napolju verovatno će se jednom baš probuditi ako ptice nisu baš sve zimus pozobale
kao što jesu pojele svu onu salatu onih desetak zasađenih čašica u žardinjeri
od cigle kod KOKO ŠINJCA...
Itd…
Коментари
Постави коментар