Čim otvorih jutros “Hirošimu, ali po drugi put od jutros
unutra zatičem jednog sirotana dživdžana, koji stade preletati dužinama “Hirošime”,
te onako malen neuhvatljiv, munjevito otkljunu nešto zeleno, verovatno sa neke
biljke, kakav vrh, i odnese hitro u svom majušnom kljunu izletevši iz “Hirošime”
– te ponovo lepi prvojutarnji kosmički znaci…
Jutros berem malo, čisto da tek početo jutro ne bude
načisto prazno, a “povrće mi ne treba”, a berem malo paradajz i krastavce ali
ne previše iako za branje ima, posebno “napadnutog” paradajza, a berem tek malo,
čisto da ne budu prazne činije i korpe, na astalu uostalom na kome tako mnogo paradajza
sazreva i zri…
Spremam veliku praznu a poveću dublju saksiju za
đumbir (za drugu septembarsku setvu) da napravim iduće jeseni mnogo bolju setvu
nego što će biti ova prva od prošle jeseni, a za jednu veću saksiju potrošila
sam 240 dinara, te naša sedma setevena sezona ove 2025 koštala nas 22011
dinara, ili 190 evra…
Onda od sitnijeg sazrelog paradajza i čerija raznih
boja, oblika, sorti pravim prvu ovogodišnju tomato čorbu u koju dođe naš beli
luk, majčina dušica i bosiljka balzamiko (ovim su potrošene pošlogodišnje
zalihe, a sada treba načeti nove zalihe bosiljka đenoveze)...
Evo kako napraviti najukusniju tomato čorbu: naseckati
raznog paradajza po dnu pleha koji je obložen kolačarskim papirom, te još
posuti sa par čena belog luka, sa majčinom dušicom, maslinovim uljem, te posoliti,
a onda ispeći na 220 stepeni. I onda sve zapečeno sručiti u šerpu, te izmutiti štapnim
blenderom, te naliti vode da se dobije željena gustina. I dodati malo vegete (original),
onda još crnog mlevenog bibera, bosiljka balzamiko punu šaku lišća. I prokuvati
kratko koliko da pusti još 2-3 ključa ili negde oko 2-3 minuta (paradajz sada ima
savršenu gustinu)...
Onda se desi kratki susret sa planinom, sa livadama,
lekovitim travama, pčelama, leptirima raznih boja i šara, gde su nabrani novi
buketi, a najpre lekoviti buket hajdučke trave da se osuši za čaj, a onda i jedan
drugi manji buket livadskog cveća da bude nova cvetna ikebana ili prirodan ukras
na astalu ispod majske trešnje...
Hajdučku travu sam isekla makazama, usitnila, te sada
se suši u maminoj kuhinji u hladovini...
Inače već se osušio čaj od lipe, kao i vidovdanska
mešavina te sam sasušene čajeve spakovala u dve staklene tegle te ujutru prvo treba
da isprobam prvi ovogodišnju najsvežiji čaj – vidovdansku mešavinu...
Onda istražujem po svom vrtu teške posledice
bezkišnosti preduge a prizori nisu baš mnogo lepi, te jedino u cvetnim alejama
prkosi lijatris svojim predivnim ljubičastim cvetovima kao i svojim jarkim zelenilom,
svežinom, dok na ostalim biljkama i cvetnim površinama zatičem bolne tragove isušivanja,
sparušenja, pustoši, bezkišnosti te nisu prijatni ni podstrekački moji
vrtlarski prizori danas. Možda će opet nekad (plašim se nikad više) doći neka
bolja zelenija i cvetnija pitomija leta kao nekada, a za sada živi se pustoš, strašna
strahovita pustoš u svemu, neka opakost u vetru…
Itd…
Коментари
Постави коментар