Пређи на главни садржај

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

 



Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana…




Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas...




No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu ili po nekakvoj pustoj tvrdoj zemlji, a znam kako je tuda kuda hodam umelo u jesen, pa i leti kad ima dobre kiše, da bude kaljavo i puno vlage. Dakle, kiša je ova večerašnja, kiša večernja pravi blagoslov Aranđelovdanski…




Srećom sada smo u nekom zimskom periodu kada se u “Hirošimi” ništa skoro ne zaliva, jer eto dođe i takav čas rasterećenja, a ako i bude bilo negde potrebno vode, reč je o jako malim količinama zalivanja…




Vreme ponovo idealno, meni naklonjeno, te mi sve danas ide na ruku, posebno nebo, a pošto smo sve završili i povukli se, a svako u svoju toplu košnicu ili kuću, negde oko 16 sati udarila je novembarska kiša, hladan olujni vetrić, onda i vetar, taman da isprobamo naš novi krov na KOKO ŠINJCU, da slučajno negde ne propušta…




Ali, moja današnja vrtlarska priča treba da teče od svog početka, zar ne, nikad od možda svoje mlake sredine ili od kišovitog kraja...




Jutros u “Hirošimi” prvo berem rukolu, hranim koke nosilje zelenišom, načupam im i maslačka, a mama im zamete svežu koprivu sa hlebom. A onda obilazim svoje malo carstvo biljaka i primećujem nigela je dobro izgruvala, a tako kako uvek raste kao zeleniš pre nego procveta, meni samo liči na šargarepu gledano po ovim zelenim listovima nigele...




Onda  među lukom prazilukom koji je očigledno dobar šumski štit, gustiš, svih ovih dana na koncu novembra 2024, čak dve kadifice samoniklice - eno ih u svom najlepšem cvetu, u svom najlepšem svetu – kao dve male prkosnice pred zimu 2025...




Dakle, naši svi veliki i mali radovi, detalji, i konačna realizacija projekta nazvanog KOKO ŠINJAC trajala je u svom blagodatnom rasponu od Krstovdana, pa sve do Aranđelovdana, te danas jeste sve gotovo, te mogu magnifique da  poskočim od radosti najveće, da napravim svoj jedan veliki  jump!, a sve poboljšano i urađeno trajno, te nema više privremenih rešenja…





Prvo je odvaljena sa krova polako pajserom ali i keserom sva letva, onih svih 6 zakovanih komada, a onda smo nabacali i navukli one 3 dužine zelenog rebrastog lima, a pre toga krov očistili od najlona…





U toku šrafljenja potrošeno je svih 50 komada šrafova, puna kesa, te smo na kraju malo još dokupili, jer je zafalilo, a kupili smo još i 2 veće, jače, metalne šarke, pošto sam ja jutros dobila svoju novu ideju – a šta još treba napraviti od lepih detalja na KOKO ŠINJCU, da bude još lepše, još funkcionalnije, jednostavnije, ali i trajnije rešenje (onaj stiropor na prozorčiću okačen sa dve žičice jeste mi završavao posao, ali sam ga nerado trpela i gledala, a nekako mi je štrčao, a poželela sam da zavirim kroz taj prozorčić pre proleća 2025 i da ga ponekad kad tuda naiđem i zastanem otvorim ako mi se otvara iz neke znatiželje)…




 I za te dokupljene sitnice, je danas otišlo još 600 dinara, te je objekat premašio samo malo preko 70 hiljada dinara!, a to mu je dakle sva materijalna težina ili 605 evra, tačnije mereno...






Naime, kad sam jutros ušla u svoj najlepši KOKO ŠINJAC da dobronamerno zavirim, omirišem da li je tamo toplo, da osetim kako je i njima, da obiđem prostor svojih koka nosilja, te očistih malo izmeta, te primetim da su na prozoru onaj stiropor grickale i onda munjevito dođem na ideju da tu ipak mora da se odradi neko ekološko rešenje, a drveni zatvarač ili kapak, neki poklopac koji će samo u zimskom režimu biti zakačen, zatvoren, očas posla nekom kukicom, ali koga će šarke držati dole oboreno u ostalim svim toplim dobima godine...




Lim smo završili prvo, brzo i olako, ali smo u trenutku montaže lima naišli na još nekoliko grana lešnika koje su lim pritiskale, gušile, udarale, uvijale, a čuvala sam te grane sve do danas, dok ne dođe ozbiljna pokrivka, a onda sam danas te grane morala da alalim ili žrtvujem, pa sam imala baš pune ruke posla, da se najpre grane iseku, a zatim da se očiste, sve raskrči i ode u reciklažu – nešto u kutiju za potpalu ili šporet, nešto na kočiće, a nešto malo i tanko na compost…





To me je malo umorilo, usporilo, ali prijalo je raditi danas čitav dan na jako prijatnom i toplom danu posebno posle ove hibernacije koja je počela tamo negde već iza Mitrovdana...




Prozor nas je malo više namučio, tačnije kapak, a na njega smo potrošili više vremena nego na postavljanje lima, a kapak smo tek iz trećeg put uspeli da postavimo onako kako smo zamislili. I srećom dobili smo letvu skidanjem sa krova, a trebala nam je za kapak, a ostalo nam je i nešto daske u drvari, tako da za drveni kapak jedini utrošak danas bila je kupovina samo dve metalne šarke...




Ali, ostao je još jedan mali detalj na kapku nezavršen, da se napravi jedna trajna kukica (sada kapak drži žica), da se po potrebi kapak može otvoriti uvek, uvek spolja, uvek lako, da mogu kad otvorim kapak da zavirim unutra, oslušnem očima kroz prozor atmosferu, a kroz  žicu, da može da se kapak otvara i zimi ako je toplo radi boljeg luftiranja dok koke borave napolju. I još samo treba da dokupim konzervu crvene farbe, koja je oko 470 dinara, te da kad stignem, a odmah stižem da ofarbma taj čitav  kapak, spolja i iznutra, čitav taj drveni dodatak, jer zona prozora po mom koloritnom projektu, čak i kapak mora biti crvene boje…




Naravno, ostaje još jedan mali detalj spreda ili s čela KOKO ŠINJCA, iznad ulaznih vrata, ali dužinom gore na krovu, da se udari jedna daska, da se stavi lim, kako ne bi ništa zapljuskivalo, ali i to ćemo verovatno brzo rešiti u narednim danima…

Večeras ni vetar, ni kiša nisu oduvali lim, tako smo ga dobro postavili, zašrafili, tako da je i pored iso standarda, prošao i sve naše testove i ateste...




Ispod lima ostala je samo tetra-pak folija, a sav najlon smo izvukli, ponovo savili, odložili, jer ko zna gde može da nam zatreba na proleće 2025 kad budemo pokrivali svoje prve čašice rasade...

Od isečenih grana lešnika dobiću na proleće 2025 da nasečem dosta kočića koji će mi trebati prilikom sedme setvene sezone 2025 u “Hirošimi” za paradajz, krastavce, čeri, pa i paprike, itd...




Takođe, je tetra-pak folija podrezana na krovu ravno sa daskom, pre postavljanja lima, i to skalpelom, tako da sada nema nikakvih iritirajućih vijorenja krajeva, da vire ili štrče, te sve je pod konac i nikad lepše, ništa nije dronjavo. I naravno, sada se svi dive, svi koji su me kudili možda na početku ove moje skupe ideje, a bilo bi baš šteta da ovo odlažemo za neko iduće proleće, pošto jedno svoje proleće treba započeti bez ovako napornih gradnji, zatezanja i natezanja, ili bez izgradnji uvek poteško iz ničega, jer proleće je moje svako rezervisano u buduće samo za lagane stvari, lagane teme, najpre za vrtlarstvo od 2025 i naravno svu našu perad, i ostalu živinu…

I tako mi iza sebe lepo uredimo sve svoje lomove i krševe, te sredimo, očistimo da nema tragova aljkavosti ili da smo danas išta rovili, rasturali ili fizički radili, pa kad se pogleda sa strane rekao bi neko sa strane kako ovi ništa po čitav dan ne rade, jer sve im je posloženo cakum-pakum...




Juče koke nisu snele jaje, a danas jesu, a imala sam direktnu priliku da budem baš tu kad je koka ustala sa gornjeg gnezda te svojim glasnim rakoljenjem meni se oglasila, obratila, te me  zazvala da uzmem to jedno jaje, sveže, vruće, toplo, i mnogo joj hvala na takvom doživljaju i daru...

Sve u svemu, danas sam jako presrećna, zato što se sve ovo danas odradilo i završilo, onako kako treba, kako se samo poželi, a to je taj još jedan, naš 24-ti radni dan na objektu zvanom KOKO ŠINJAC koji nam je još falio. I dobro sam znala, izračunala – krov se tek s uspehom završio iz trećeg puta,  a ja tek kad nešto završim iz svog trećeg puta ili po treći put uz mnogo napora i muka, prepreka, uspevam da materijalizujem ili realizujem nešto ovako fantastično i magnifique kao KOKO ŠINJAC...

I dakle, treba od danas da rasteretim sebe i blogove, te Magnifique gardening od danas samo ima vrtlarske teme, jer mu je i namena i cilj takav – samo poljoprivredne stvari, a naravno Čovek kome je vidik bez kraja zadržava sve, obuhvata sve, nastavlja sve, on je u tom svetom trojstvu kao bog otac, prvo lice, glavni, matica u koju sve uvire po temama, a onda se grana dalje na svoje sitne blogove, a pošto je Čovek bez slika, a gardening je tu od danas sa svim slikama, a Univerzum cvetnog ornamenta dobija dalje prostor za sve ostalo što mene zainteresuje, samo ne za poljoprivredu, itd...

Pa, kome nije teško može da me rado čita i na blogovima nađe. Slično je i sa mojim kuhanjem, i ono je odvojeno kao zasebna priča u priči, a ni toga nema na Univerzumu, već na Zamesi, itd…

itd…

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...