U jutrašnju vrtlarsku košaricu nabrano je iznova baš
dosta svežih hirošimskih plodova…
Prvo berem krastavce, a onda i paradajz, a zatim paprike
šilje (3 sorte i boje), konačno jednu ljutačicu papriku (prethodnu sam danima
rastezala koliko beše papreno preljuta), potom mladi crni luk i prvog jula više
nema razloga čekanju, ta se za ručak pravi prvi letnji sataraš i to od sve našeg
novog povrća i začina...
Samo jedna paprika šilja nađena je na struku načeta
a sve ostale netaknute tako da je u neopiranju insektima šteta uzetog sa struka
paprike ipak nikakva, tj. tako minorna, mala…
Nailazim onda na ne baš omiljeni prizor na pauka koji
je zarobio jednu pčelu i dobro je već balzamovao u svoju paučinastu lepljivu
mrežu. Svake godine moram da gledam užase...
I jutros sve zuji u “Hirošimi” od pčela, a jedna
nesretnica nastradala je baš i taj nemili prizor mi ne izlazi iz očiju...
Pored pčela jutros ima i malih kupusara leptira...
Mama je skinula dosta smrdibuba u teglu i tamo su i dalje
zatočene, i živo me zanima zašto tako lukav pauk ne zarobi onolike smrdibubice
mesto one jedne vredne pčele...
Onda sam našišala ili obrala sav pristigli bosiljak
đenoveze i to je već naša druga žetva ove sezone 2025. I pakuju se prepune
činije svežih začina u zamrzivač...
Za ručak uz sataraš pečem tortilje, te skuvam potaž od
povrća - one juče ubrane majušne tikvice, našeg graška (još malo zaliha od
prošle godine), praziluka (potrošena zadnja zaliha jesenjeg praziluka iz zamrzivača)
i jedne kupovne šargarepe i peršuna lišćara. I jedini uljez u potažu bila je
dakle kupovna šargarepa, a uljez je sve što nije čist produkt iz naše “Hirošime”...
Itd…
Коментари
Постави коментар