Jutros u “Hirošimi” berem samo ono čega trenutno
nestaje na astalu letnje kuhinjice, a to je par komada ljutačica papričica…
Uberem dakle 5 komada, a samo 3 su jestive, upotrebljive,
a preživele invaziju štetočina i drugih insekata sa sklonošću da ih načnu…
U jednoj odbačenoj od dve na kompost papričici a smežuranoj
papričici nađem čak i onu bubu koju zovu krekljača...
Pre još jednog vrelog i paklenog užarenog julskog dana
iako i dalje nema obaranja toplotnog rekorda od 47,5 stepeni rešim da malo nešto
uradim u “Hirošimi” da skratim neke otete vrhove, da očistim one izgorele i savijene
vrhove suncokreta gorostasa najviših da posečem te gorostasne vrhove koji nisu
uspeli da donesu i najlepše cvetove ali jesu čitave sezone bili zaštitni braniteljski
štit ili zeleni suncobran iznad mojih biljaka čije plodove berem svaki dan...
Odsečeni suncokreti ostaju da budu dalje samo lepi
prirodni držači susednim biljkama svojim, te njih neću dirati još zadugo nadam
se ili sve dok traju i sve one susedne druge biljke u “Hirošimi”…
Lišće sunockreta bacim kokama nosiljama, a ćuranima
nasečem samo lišća krastavaca...
Neke manje suncokrete koji su uspeli da porastu
odnesem u jednu od oslikanih vaza da ulepšavaju astal ispod majske trešnje...
Spremam ručak (pileće batake na začinjenom krompiru
sa mnogo crnog luka, čerija, peršuna, začina) u pekaču sa poklopcem pod nazivom
“Sahara”…
Onda pečem kolač sa letnjim jabukama jer rođendanske
torte ostalo samo još malo od juče, a pojavili se gosti, a kolač je ovaj idealan te ispeče se očas
posla…
I na kraju dana jer gosti su još tu za večeru ispečem
najlepšu fokaču sa mnogo čeri paradajza...
Još samo 2 glave nepročitane ostale da završim jednu
jako zanimljivu knjigu, koju sam još na početku ove strašne 2025 ostavila po strani…
Itd…
Коментари
Постави коментар