Jutros beše još jači, dakle dosta jačim mraz nego juče,
što se videlo po smrznutom opalom lišću i zaleđenim biljkama, po zelenoj
smrzloj travi svuda po avliji, a zabelelo se sve kao sitne male ledince, kao
smrznuti ukrasi, negde kao kakva krupna, a opet negde kao kakva sitna morska
so, bolje reći ledena kristalna so, sve od leda, a koju je neko tako zamrznuo i
ovekovečio tokom hladne noći, pa sve do jutra, za trenutak dok ne izgreje jače
sunce…
Tamo gde jeste sunca bilo mnogo više na istočnim i
toplijim stranama, tamo gde nema japadnih zasenaka ili mesta gde i ne ogreva
sunce preterano jako, u vreme kad sunce kruži nisko, tragova mraza nema, a
negde još ima u smislu otapanja i po koje otete kapljice vode ili ledene suze
koja se rastopila te sija poput najčistijeg kristala, a tek neke biljke zelene,
sveže, pokretne i nedotaknute mrazom kao usred proleća, a druge kao da dolaze
iz kakve večite ledare, nepomične, zaustavljene...
Ali, u “Hirošimi” ponovo kao i juče u 10 sati i 5 minuta toplo čak 8,5 u plusu, za
koji minut penje se brzo na 9, sunce divno sija, greje, a kad proverim merač,
vidim nije oboren najmanji zapamćen minus od minus 5...
Jutros u “Hirošimi” ne berem ništa, ali želim da
obiđem svoje omiljene stazice, da udahnem jutarnjeg vazduha, napijem se lepote,
snage (trebaće mi za čitav današnji dan koji je potrošen na usisavanje i čišćenje
prašine unutar košnice), makar ona bila i smrznuta, da napravim tačan uvid kako
su biljke podnele tu mrazovitu noć u kojoj je sve napolju scikao ljuti jaki mraz...
No, iz spoljašnjeg vrta načupah mlade pšenice kokama
nosiljama za užinu, za grickanje…
Koke danas nisu snele ni ono jedno jaje, a pošto juče
jesu, danas nismo ni očekivale, a sutra će verovatno nastaviti u istom dobrom
bioritmu svoga nošenja, te ono jedno jaje koka će da snese, garant...
Jutros u “Hirošimi” na praziluku onom prvo posađenom blizu ulaza, blizu žice, krajem maja, već su se osetili neznatni blagi uticaji spoljašnjeg mraza, ali on je izdžljiv, jak, zdrav, zar treba da brinem. Mada mama je to prva primetila (ona mnogo pre mene sve obiđe za svoj groš unutar “Hirošime”), i sada malo “kuka” za starim presmima, ali ja naravno presma više nikad neću staviti niti zatisnuti saće žicu, pošto vazduh mora slobodno da teče i kruži…
I zato mi je ova zima 2024/25 posebna, moj najveći
izazov da vidim kako je po prvi put po zimi, po ljutom mrazu u “Hirošimi”, sada kad je sve otvoreno, te da spoznam
šta će mi doneti ova promena i izmena, novi pogledi na mnogo štošta, a kao prvo
veći protok svežeg hladnog vazduha, dakle šta donosi u budućnosti (mada uvek je
pod svodovima “Hirošime” mnogo toplije nego napolju, i uvek će tako biti, ne
može biti nikad obrnuto, čak i kad je otvoren režim uzgoja)...
I puštam da sve opstaje tako samo, kako zna, i ume,
kako mu priroda njegova dopušta, neću da se biljkama previše mešam, te kazaće mi
se samo šta treba raditi, šta saditi zimi, a šta recimo ne treba, itd., mada
sve što već jeste urađeno podnosi zimu odlično, dobro…
Ne želim više “štetočine” ni vaškice zbog manjka
čistog vazduha, a sada treba sve ovaj ljuti mraz koji je u “Hirošimi” beznačajan
čak i jutros, da očisti prostor od one bivše hermetičke zatvorenosti, od memle,
od zapare, od ustajalosti, itd...
Čak je i grašak oboren, povijen, da ne kažem malo
klonuo u levu stranu, ponovo majaka to primećuje, a meni tako to nije, ne
doživljavam tako ništa stravično, ili dramatično. Doduše, malo jeste grašak nakrivljen,
ali ima i zavidnu visinu, a ja neću da ga diram, a majka bi da ga već vezuje, i
tako neprestano moja borba u mojoj “Hirošimi” da radim kako hoću po sistemu u koji verujem a koji se zove neću
da radim ništa, ali ne mogu, jer vazda trpim primedbe i prigovore, loše
prognoze, negativnost, ne baš krasna predviđanja, itd., te mi teško ide svaki moj
mali eksperiment do sada…
Jer, šta ima da pipam i gnječim grašak, možda on to ne
voli, možda ga to zaboli, možda ne voli da ga iko dirne, takne, te neka sam izraste
ako želi i kako želi, te zato gubim, rasipam snagu, nemam volje da izađem
napolje iz košnice svoje, a moram bar malo…
I svaki dan ista pesma, itd., moram da se načisto potrošim
na objašnjenja koje kao da nisam ni objasnila, kako sam nešto zamislila, a činimi
se tako je od 2019, vazda ista borba, da nema mnogo mešanja u život biljaka, da
nema mnogo čeprkanja po tlu, itd…
A to što je luk praziluk jutros “izgubio” onu svoj
gordost i uspravnost, ponositost od juče, to što se i on malo presavio,
presamitio, klonuo, rastužio, normalno je s obzirom na kalendar, na mesec u
kome jesmo, konac novembra, u kome živimo, te nema kukanja, nema čuđenja, ali
neko ne može da me razume kad ja pričam o setvenom kalendaru, ili o povlačenju
u tišinu, ili o predahu od svih radova, itd., kao da pričam japanski…
Ono što jutros nalazim posvuda jesu sitni kristalčići
ili tragovi leda, jakog jutarnjeg mraza, inja, zaleđene rose, dakle svega što
je ipak samo čist led, čista zima, oštar hladan vazduh, jutro bez smoga i magle,
i sada im ne verujem kad napišu da je ovaj vazduh jutrašnji loš...
Jutros sve u znaku smrznute lepote, najčistijih kristala
vode, koji su prekrasni, uravnoteženi, savršeni, idealni, da ih je divota u
tišini posmatrati, te na samo jednom malom smrzlom listu, svom uzorku, vidim
mnoštvo univerzuma, mnoštvo razasutih svetova, nekoliko galaksija, sve od
zaleđenih kapljica, odsjaja, blistavila, koje prikupljam u pesmu…
A najviše sve mi sliči kao da je tokom noći nešto
nevidljivo vajalo te kristalne kuglice, kao da je zaleđeni prah posipala nečija
nevidljiva ruka, nešto kao kad se mentol gumene bombone uvaljaju u kristal šećer...
Čitava jedna izložba zaleđenih prizora lepote jutros,
te kao da je neko poređao sve te male, sitne zaleđene slike, oblike, obrise, u
jedan ogroman novembarski mozaik…
Slana ili kako bi Englezi kazali hoar frost, donela
je dakle nama jutros svelepotu…
Enciklopedija “Britannica”, ukratko ovako veli kako,
kada i zašto nastaje inje: ”Inje, taloženje ledenih kristala na objektima
izloženim slobodnom zraku, kao što su vlati trave, grane drveća ili lišće.
Nastaje direktnom kondenzacijom vodene pare u led na temperaturama ispod
ledišta i nastaje kada se zrak hlađenjem dovede do tačke smrzavanja. Inje
nastaje analognim procesom kao i rosa na sličnim predmetima, samo što je kod
rose tačka zasićenja zračne mase iznad ledišta. Pojava temperatura ispod 0° C
(32° F) nije dovoljna da jamči stvaranje inja. Osim toga, zrak mora u početku
biti dovoljno vlažan da kada se ohladi dostigne zasićenost, a svako dodatno
hlađenje uzrokovat će pojavu kondenzacije. U nedostatku dovoljno vlage, inje se
ne stvara, ali se voda u tkivima biljaka može smrznuti, stvarajući stanje
poznato kao mraz”...
Itd…
Коментари
Постави коментар