Zovu ga medveđi luk, a izuzetan je za čišćenje čitavog
organizma u rano proleće i jedan je od vesnika proleća. Sličan je đurđevku, a
raste tamo gde ima dosta vlage, i prepoznatljiv je po svom prodornom mirisu
koji dosta sliči na beli luk, samo je još jači, i otuda se naziva divljim belim
lukom.
Sličan je biljci mrazovac koja je otrovna i često se
pomešaju te dve biljke, pa treba voditi jako računa. Izuzetno je sremuš
lekovita biljka, čak ovu biljku posle buđenja iz hibernacije traže i medvedi, jer
njome čiste svoju krv i druge organe.
Ako znamo koliko je sve lekovit beli luk, onda dalje
treba znati da je sremuš još mnogo puta više lekovitiji, pa ga stoga treba
najviše koristiti u svežem stanju (ja sam ga u nekoliko navrata brala i jela
dok nisam imala svoju “Hirošimu”).
Listovi sremuša se mogu dodavati u razna jela i
salate, a dobro je udružiti sremuš sa mladim izdancima koprive u proleće.
Listove treba brati pre nego biljka procveta. Od sremuša prave se mnogi lekoviti
preparati koji leče hronične bolesti kože, lišajeve, bubuljice, perut, ali i
aterosklerozu, a pospešuje pamćenje ova biljka, još leči želudac, proliv,
gasove, zatvore, gliste kod dece, srčane tegobe, nesanicu, visok krvni tlak, gušenje,
nesvesticu, pritisak u glavi, a vino od sremuša pomaže da se izbaci šlajm iz
pluća, i olakšava tegobe disanja.
Sremuš se koristi i kod tuberkuloze pluća, kod
vodenih bolesti, a pomaže kod izlučivanja mokraće, čisti bubrežne i mokraćne
organe i kanale, a pomaže i kod zaceljivanja težih rana, čak i kod reume…
Коментари
Постави коментар