I jutros iz svoje žitnice “Hirošime” iznosim lepih svežih
plodova - zar ne, a u moju jutrašnju košaricu od pruća stalo je: 2 ljutačice papričice,
jedna glavica luka srebrenjaka i čak 6 kamada krastavaca (dakle juče i danas imam
nekako zavidnu berbu krastavaca te su naši tanjiri napokon puni sveže ubranog
povrća)…
Neko bere abrove, neko bere svojih ruku sveže zdrave
plodove…
Ošišam makazama malo lišća hokaido bundeve i lišće krastavaca
te nahranim ćurane lepotane zelenišem, kao i koke nosilje...
Lepa većina cveća se osušila u plavoj paletici iako
se borimo da zalivamo i još po neki plavi mak tu uspe prkosno da procveta...
Živim za svoj prvi ubrani sazreli paradajza kao što živim
da ugledam svoje prve predivne suncokrete u punom jeku i cvetu...
Paprike ljutačice su pravi giganti dužine 30 cm
kolika je i drvena daščica koja najbolje pokazuje kako prekrasne papričice ljutačice
beremo za sada...
Mama je nabrala nešto malina i jagoda, kao i crnih
ribizli i nažalost ovoga leta 2025 nećemo nabrati baš mnogo svoga voća jer sve je
odneo prvo onaj mraz ali sada i ova potmula suša – iako voće dobija vode. Ali u
vazduhu ima nešto čudno što daje male sitne šture a suhe plodove što se najbolje
vidi na primeru crne ribizle. Neću ovoga leta napuniti one velike kese svojim
neprskanim voćem...
To malo sveže ubranog voća rađa nove gastro ideje,
te koristim to malo da napravim mnogo (kao Isus sa dve ribe i malo hleba da nahrani
ono mnoštvo) - a jedan kolač ili jedan od onih biskvitnih za koje uvek imam potrebnog
materijala...
Od ubranih krastavaca nastala je još jedna taciki salata
(ona nastje svaki dan u vreme ručka), koje ne bi bilo bez ostalih naših uzgojenih
sastojaka i začina, zar ne...
Prva semena cveća već se suše te tako sakupljam prvo
seme nevena da sejem dogodine...
Kuvam divu čorbicu ili nešto ređi potaž od povrća –
još jedna preostal tikivcaodbijenana poklon, malo dobijene mald ešaragrepeinaš
lukprazilukizzamrziavča (kad je neko maštovit i kreativan kao ja danas - neće
za sada još biti gladan)…
Mama pohuje drugu preostalu manju tikvicu koja je
dobijena takođe na poklon...
Naše tikvice za sada još nema iako su se zametnule i
razvile dobro, ali neko čudo iz zraka neda im da porastu za prvo branje...
Carstvo hrane na tanjiru a skoro sve iz naše
“Hirošime”...
Nešto kasnije u smiraj dana treba uključiti svoj vrli
sistem kap po kap te sve natopiti dobro da se bar najedemo dobro svega iz naše
“Hirošime” jer spoljašnji vrt daće ali ne znamo koliko sitnog ili umanjenog
povrća pošto kiše nema i dalje na vidiku a ni u prognozi...
Juče je poblesavio merač T u “Hirošimi” te vidim jutrso
pamti i beleži najnižu jutarnju T od 11 stepeni
a najvišu malo preko plus 41. I zato je važno imati hemijsku olovku i svesku
od papira te beležiti zatečeno i opaženo stanje pošto sve na baterije ume da
poblesavi i da se poništi samo po sebi od sunčevog udara najverovatnije...
Čudno je ovo proleće i leto 2025 a jutra jako hladna
kao i noći a opet preko dana tobož malo sparine vrućine a kiše zašto nema...
Itd...
Коментари
Постави коментар