Dan je počeo baš dobro, mnogo dobro, te sam i ja dakle
imala priliku da prodam 40 komada jaja i pridodam u naš zajednički buđelar (fond
KOKO ŠINJCA – za manje od godinu dana mogla bih da tati otplatim KOKO ŠINJAC) još
jednu hiljadarku i tako smo mama i ja sakupile tek 2 hiljadarke za novi julski vašar
koji je ravno za mesec dana – a treba povećati produktivno jato ako mislim da
za godinu dana otplatim KOKO ŠINJAC i dokažem mnogo toga još uzgred…
Danas je zaista divan dan jer sam nabrala svoje prve
dve tikvice a ukupne težine obe 950 grama – a obrane su sa naše dve avlijske parcele
- sa novo napravljene setvene površine od ona 4 presma inače ona moja prva
setva ranih tikvica kao i iz malog plavog setvenog boksića ukraj letnje
kuhinjice...
U ”Hirošimi” jutros berem krastavce čak 6 komada, i njima
sam gastro pokrivena ne samo za ručak, već i za večeru...
Okrugla tikvica lunga di Napoli ima 450 g, a cukini
duguljasta teška je ravno 400 grama. U ove dve tikvice malo fali pa 1 lep
kilogram mašala...
Sada svaki dan svo ubrano povreć sezonsko diktira šta
ćemo jesti, te tako biva upravo i danas…
Od tikvica nastala je za ručak jedna lepa posna čorbica
ili potaž kao i uštipci, a trećinu ubranih tikvica, prvi mali višak, isečem te spakujem
u zamrzivač jer svaki mali višak od danas jednom će dobro doći...
Moje cveće petlova kresta i salvija izgruvlao uzbujalo
i već će da cveta, a kako je sve kad se dobro setim bilo samo sitno i nisko malo
kad je rasađeno. I dakle svemu je pak trebalo neko vreme da pokaže svu svoju silinu
jačinu lepotu porast snagu. Ja sam svom mom povrću i cveću dala sve prilike da mi
pokažu i sami dokažu svu svoju urođenu raskoš i krasotu. Nažalost, meni to nikad
nisu dali, jer su me samo čašćavali neprilikama i gledali da mi što više samo
oduzimaju…
Mama je navadila mladih krompira (sutra će da padne
prvi giros) a i dalje sve štovredno iskopa jeste iz one prve zasejane naše linije...
Ehinacea je već pravi ukras vrta te na nju danas sleću
razne pčele ali i leptir jedan. I upravo tu treba zaustaviti svoj dah i
posmatrati čudesa prirode i najdublje diviti se prizoru čistine bistrine...
Uvrebam da će uskoro izrasti jedna prva patišon tikvica...
Ali sam i danas isto kao i juče nekoliko sasušenih
tikvica ponovo otkinula i bacila kokama nosiljama...
Koke su danas snele 6 komada jaja (treba mi i sutra da
dobar broj svežih jaja snesu jer sam dužna isporučiti još 10 jaja, pošto sam jutros
na lageru imala samo 30)...
Pored uštipaka od tikvica i potaža od tikvice i luka
praziluka, ispekla sam i pitu sa letnjim jabukama, a onda i jednu vazdušastu fokaču
negde predveče, a za svoju večeru zapekla sam začinjenu ribu pangasius i najela
se kao grof za malo para ni 400 dinara za kilogram ukusne nesmrdljive ribe
slične somu...
Mama i ja ručno zalivamo boče strane u “Hirošimi”, a
sutra će biti uključe naš sistem spasko tj. zalivajući sistem kap po kap…
I ubrzo jako ubrzo pitanje je samo dana berem sa
velikim osmehom najmanje 3 prva sazrela paradajza i eno ih već se rumene, crvene...
Itd…
Коментари
Постави коментар