Pre neki dan na obali reke nabralo se malo lišća
ucvetale lipe a jutros te grančice ogulim te lišće uzmem i cvetove da osušim za
čaj…
Juros su svečano nabrana prva 2 dobro sazrela paradajza
ko med slatka i verovali ili ne prvi paradajz berem i to žbunasti onaj iz ekološke
rasade koja je 2 dana putovala i tumbala se u onim kutijama. I dakle, trebalo
je preživeti od aprila, pa sve do danas te dokazati da nisam bacila tuđe pare a
ni trud smoj i mamin, samo zato što sam se onoliko borila da u sedmoj setvenoj
našoj sezoni beremo i imamo nešto ekološko kao i novo iz plejade starih sorti,
itd...
Tačno je da počinju da zriju i prvi čeriji i to ponovo
iz ekološke rasade, ali jutros ih ne berem neka dobro sazru – jer, čemu žurba, naši
lepi plodovi tek stižu...
Jutros berem još 5 krastavaca kao i 2 liske raštana
u svoju košaricu vrtlarsku, te ni jutros nije moja nasušna korpa prazna...
Ošišala sam jutros 2 pune kofe lišća, te proredila
paradajz kao i čeri da imamo što više plodova...
Malo sam privezivala jutros neven da ne bi padao po
mojim stazicama i da ga ja dok koračam ne bih polomila...
Kakvo čudo čekanja - ona moja nana posejana iz kesice
što je do proleća čamila i nicala bojažljivo i sporo a sada je prekrasna, te
punu činiju mladara rasadim u 5 malih saksija da tako ojačaju do jeseni, a onda
kad očistim na jesen “Hirošimu” naći ću jedan kutak unutra da posadim to mnoštvo
nane. Iskoristila sam saksije u kojima je propala moja rasada cveća dan i noć
koje je postradalo zbog velikih vrućina...
Malo smo mama i ja jutros privezivale naše hokaido
bundeve kojih je sve više u “Hirošimi”, ali rastu podjednako dobro i napolju...
Mama je nakupila u teglu mnogo gusenica kao i buba
smrdibuba...
U prva dva ubrana paradajza imali smo 200 g…
Očajnički pred večeru obilazim avlijske parcele pod
tikvicama koje od vrućine i sparine ne napreduju kao treba inače, te naberem jednu
malu patišonku i jednu malu cukini, a jednu lunga di Napoli trulu bacim kokaka.
I u ta dva obrana ploda 200 grama, taman koliko mi trebalo jeste večeras da napravim
za večeru jedan idealan potaž sa malo luka praziluka i peršuna lišćara...
Danas je za 2 stepena i malo više vrelije sparnije
teže nego juče a prethodnih dana najviša T u “Hirošimi” bila je 43, a danas je
najviša 45,1. A jutarnje T su od 11, pa do 9 kada je pre neki dan izmereno samo
jutranjih 9 stepeni u plusu. I za sada imamo jako sveža i dobro prohladna jutra...
Koke su snele danas samo 4 komada jaja, a prethodna
dva dana davale su nam po 6 komada, ponovo su mlao umanjile. No, do danas samo
u junu prešlo je 150 komada jaja…
Za ručak sam konačno napravila predivne špagete…
Itd…
Коментари
Постави коментар