Ćurani dakle “jedva” ustaju, a čekaju me uvek ispred
kapije posebno izjutra kada im svega jednom dnevno navratim da u prvi tovni boks
ubacim sveže ubrani zeleniš iz “Hirošime”, kao i letnje jabuke koje mama
isecka, a onda im naspem jednu vanglu granula trojke i kukuruza do vrha jer preko
noći potamane ono što im naspem izjutra te tako steknem dobar uvid koliko lepo
sve ručaju u više navrata, a sve elegentno, a po malo jer nisu brzi, a ni halapljivi…
Vole da leže i grickaju, jer su previše tromi,
lenji, neaktivni, kao i svaka tovna životinja u srži svojoj po malo hedonista…
Danas berem jednu tikvicu od 180 g a ranu sortu sa one
najnovije setvene parcele tmo ukraj drvare između dve marele...
U “Hirošimi” jutros berem samo 3 krastavca (sutra ću
imati mnogo obilatiju i bogatiju žetvu). A dovoljno da se i danas napravi nova
taciki salata na koju smo se baš navukli...
Za ručak je vredelo častiti se tortiljama te
napraviti svoj letnji giros sa našim mladim krompirićima, pilećim prsima iz našeg
tova, taciki salatom iz našeg vrta, itd...
Mama se brinula o krompirima i mesu, a ja sam
ispekla u aparatu za palačnike preukusne tortilje i napravila još jedan taciki…
Počinje naše srećno letnje vreme (a naše leto traje samo
još 2 meseca, i to je inače napeto, a onda sve nestaje jer idu brige, težine, posebno
drevna briga kako ćemo se grejati kad padne sneg a drva možda u drvari više ne
bude, itd.) kada su na astalu sve sami naši vrli produkti, a kako lepo vreme
odmiče biće ih sve više...
Sutra me čeka lepo iznenađenje u “Hirošimi”, jer mama
je večeras otkrila dva dobro sazrela paradajza a od toga jedan je čeri ali do
sutra odlažem to branje i iznenađenje za koje vredi prespavati bez svake
brige...
Povađeni beli luk se osušio dobro u “Hirošimi” te sam
ga malo očistila, te mu podrezala ruse brke i spakovala u letnju kuhinjicu da
mi bude na dohvat ruke (na beli luk smo takođe navučeni, naučeni, te ide u svako
naše jelo kao morska so), a imam preko 2 dobra kg ako ne i još malo više u one
dve gajbice...
Na sve žute cvetove posebeno na one od bundeve hokaido
jutros pčele su baš navalie te davile se u polenu, a nekako kao da su
balzamovane od tog žutog praha zbog koga nekako dubeći ili naglavačke piju
nektar...
I došao je čas da se skupe prva sasušena semena i za
sledeću našu osmu setvenu sezonu, te tako danas sakupljam kao pčela sa svih setvenih
parcelica samo sazrele semenke turskog karanfila...
Od one jedne ubrane sveže tikvice pravim novi gastro
delikates jednu izmišljenu pitu te ponovo pravim sebi neke nove, a fantastične
ukuse kušajući samo svoja jela koja još nisam nigde jela…
Itd…
Коментари
Постави коментар