Za sada sve što svakog junskog jutra naberem u toku
tek početog dana a najmanje do ručka ili večere sve od ubranog svežeg povrća potrošim
te ništa još ne pretiče niti se preliva da bih mogla da išta ostavim viška za neku
dugu tešku zimu 2026…
Da nije zabeleženih fotografija svakog dana i jutra,
ko bi mi kroz par dana ili meseci ili godina išta priznao od svih postignuća i pregnuća,
samo od proleća 2019 ili mi verovao da sam ikada išta u svom životu uzgojila, svojom
rukom zasadila i iznela iz svoje “Hirošime”…
Ništa se brže na ovom svetu ne zaboravlja nego nečijih
ruku rad i dobro delo – misao pomalo Andrićevska...
Jutros je za 2 sata sve super zaliveno sistemom kap
po kap i da nije ovog čuda ili veštačkog nam pomoćnika propale bi i moja majka,
a i ja od napora, tereta...
Moje biljke su već udarile u čarobne svoje vrhove,
jer one su u svom zenitu već, doduše tek neke, one najsmelije, a uspele se u sami
vrh najlona te dakle ima još i onih biljaka koje samo streme iz nizine te
udaraju sve težnjama svojim dok ne dosegnu svoje visine ili vrhove...
Unutar “Hirošime” nema nikakve zapare, ničega sem svežine
i dobre klime iako je tamo uvek najjače posebno kad se pamti i beleži kad se meri
jer biljke u toj simbiozi u toj šumi u tom zelenom gustišu punom snage života u
toj svojoj mreži koju pletu mudro umeju da se dopunjuju, te ispomažu te da se
baš nauživaju dok tamo izvan “Hirošime” sve pišti i sve pati bez trunke kapi
kiše...
Napolju je žešća pustoš…
U “Hirošimi” je posve neka druga klima – izvanzemaljska...
Čili papričice ona moja rasada su već u cvetu te izgleda
da ću imati ipak po neku poraslu ali ne još jer i čili vili papričici treba da
doraste neki svoj cilj...
Naberem 6 krastavaca koliko za tročlanu porodicu minimum
treba samo da se smaže za jedan dobar letnji ručak (bilo bi nedostižno svaki dan
sebi kupovati ovoliko svežeg neprskanog povrća)...
Naberem i punu košaricu paprika žutih babura i tako od
njih u zemljanom pekaču (koji sam nabavila za 45 smešnih dinara u dućanu sa
niskim cenama, poreklom iz Turske, uvezeno iz Hrvatske, koji sam danas ispobala
u rerni i koji je dakle fantastičan te nameravam da kupim još jedan) ili u mini
saču napravim preukusne zapečene punjene paprike sa ćurećim mesom od karabataka
(još samo jedan batak ostao je u zamrzivaču od tovnih ćurana 2024 zaklanih pre
11 meseci a taman se meso potroši na vreme – onih 5 ćurana hranilo nas 11
meseci i to vrlo izobilno, raskošno; nemam taj nasušni problem kako kupiti svaki
dan sebi sveže meso na kasapnici te potrošiti silne pare te zato tovim ćurane)...
Imam lepe glavice svog ranog kupusa ditmar te treba
uskoro skuvati jednu šerpu slatkog kupusa...
Jutros “Hirošima” puna pčela ali među pčelama posebnost
je doživeti zuj i bruj jednog bumbara koji se zalepio za žute cvetove krastavaca...
No, tu je jutros na paprikama i gošća jedna bubamara
koja se brine da na lišću paprika nema vaškica a ni drugih malih ili velikih uljeza...
Jesenjeg luka više nema te od danas da napravim
ručak u “Hirošimi” čupam svoj novi ovogodišnji mladi crni luk...
Za ručak uz zapečene punjene paprike izmišljam i jednu
ćureću letnju čorbu...
Za užinu prvi sam na brzinu smućkala i zbućkala lagani
desert od jafe (divna makedonska jafa 500 g za 260 dinara)...
Itd…
Коментари
Постави коментар