Пређи на главни садржај

3 JUN 2025…

 



Osvanulo je nekako mnogo bolje jutro, za sada možda najbolji dan…

Najpre smo mama i ja odjurile na vašar i povećale svoje jato koka nosilja koje je od danas mnogo bogatije, jer zaslužujemo čaki to, imajući viziju da od ničega napravimo ipak nešto...








U jednoj većoj kutiji prvo kupujemo 3 žute koke nosilje koje i dalje nose jaja, a koje su stare oko 10-11 meseci (slične su onima sa farme od 250 dinara ali su sa svim perjem divlje i jače, i odmah su se prsa u prsa sukobile čak i sa petlom Petkom), a upravo jedna je danas u dvorištu KOKO ŠINJCA snela krupno jaje (a naučile smo dakle, sve žute koke daju najkrupnija jaja). I za te 3 koke stare 11 meseci platile smo 800 dinara po komadu svaku, te za te 3 koke nosilje ukupno ode 2400 dinara (iste ove koke kojih je bilo u kavezu samo 6 prodavac na naše oči prodade  dok smo majka i ja obilaze sve druge tezge da priupitam samo koje su danas vašarske cene, pa su nama ostale samo 3 komada, a ženi pre nas prodao je te iste koke po hiljadarku svaka, ali ja sam se ipak godila i podsetila prodavca da je izustio da nama te koke daje po 800 dinara, ali mi žao što je ženu pre nas ipak malo više opelješio, a njoj ju kako nam priča stradale sve koke pojela ih lisica oko 6 komada za noć, a dok smo lutale vašarom rekoh mami proročki tačno da požurimo jer može neko da pokupuje one koke i tako bi pošto moj njuh nikad nije pogrešio)…








Imalo je na još 3-4 mesta da se kupe koke, a ponuda je nešto veća, ima konkurencije, nema monopola kao o Tomindanu prošle jeseni, pa cene baš variraju, a najskuplje su bile i po hiljadu i po dinara, pa su i cene raznolike baš. Na jednom mestu iste starosti koke nosilje bile su po 750 dinara, ali meni su izgledale nekako ofucanije, pa iako su jeftinije 50 dinara nisam htela da ih kupim, njima je falilo malo više perja (učim se da kupujem koke čak i vizuelno)…

Vašar je kao i odlazak u kockarnicu, a da bi na vašar neki srpski pošao moraš imati neki veći ulog, nešto para da napraviš mali biznis, zar ne, tačnije da od malo uloženog da jednom zgrneš sa kockarskog stola mnogo (a nama je dovoljno i malo skromno)…









Mama je srećom na one naše 3 i po hiljade zarade od prodatih 140 komada jaja uletela sam još svojih 5 hiljada dozvoljenog minusa, i tako sam njenom dužničkom žrtvom povećala svoje jato do čak 27 grla, a od toga gajimo od danas čak 25 koka nosilja i dva petla Petka i Konstantina...

Fali mi još dakle 13 grla, ili što da ne 15 koka i bar još jedan stasiti petao, do one moje zamišljene brojke do prvih savršenih 40 komada koka nosilja, jer sa više jaja, napraviću više para na mesečnom nivou...

U drugoj manjoj kutiji stalo je 5 mladih kokica a kaže nam prodavac stare su 4 meseca, i jedan mladi petlić Konstantin, a tu se nalaze 2 kao gavran zift crne koke, 2 žute, a žuti je i petlić Konstantin mnogo sličan onome Petku petlu koga već imam, kao i jedna krupna beličasta kremkasta koka najlepša među njima, vitka, raskošna, kao da ima aristokratski pedigre. A imamo dakle mlado malo jato, te za 3-4 meseca, one će prirodno zato i sporije uz pšenicu i druge žitarice a ne uz koncentrat biti dobro podgajene u dvorištu našeg KOKO ŠINJCA. Dakle, treba misliti svake sezone o novom podmlatku. A ovo su kokice Konstantinke...








A razlika između njih i Tomindanki je 8 meseci dakle. Sve što uložimo u ovaj podmladak isplatiće se ipak jednom, kad budem sakupljala  u jednom času mnogo više jaja na dnevnom nivou…

Kada smo ih ubacile bilo je malo rivalstva ali tu je i dalje na snazi prašak protiv kanibalizma tako da će se sprijateljiti i naći zajednički suživot bez sumnje sve kokice moje...

Danas smo mama i ja dakle kupile 9 grla od toga 8 koka nosilja i jednog petlića koga treba prosto ali uzvišeno zvati Konstantin. Utrošile smo ukupno 8400 dinara, za ovaj pazar. A mlade kokice su nam po komadu iznele svaka hiljadu dinara, mnogo blaže nego o Tomindanu prošle jeseni. A od zarađenih tri i po hiljade kupile smo dakle 3 stare koke i  petlića Konstantina…








U “Hirošimi” berem plodove mladi ljubičasti luk, a konačno današnji ubrani krastavac iz moje je rasade ona prva setva od puževa preživela tura a krastavac kao med je sladak te je pala još jedna taciki salata. I nabrane su i 2 nove ljutačice papričice. A ako ćemo iskreno ovo je najkrupniji plod krastavca ubran do sada - ima težinu...

Već nekoliko dana beremo naše jagode ali i maline bogme, te pakujemo ovaj svoj avlijski miks, a to je dakle voće u kome nema ni kapi otrova ni kapi hemije, sitnije ali slađe...








Lepo je u svom špajzu imati pune kartone sveže snetih organskih jaja. A po jajima zaključujemo mama i ja da su nam bele leghorn kokice sada malo prestale nositi jaja ovih toplih junskih dana...

U prva 3 dana juna dale su nam 16 komada jaja…

Kokama smo unele u dvorište još jednu pojilicu tako da sada imaju čak dve pojilice da nema gužve ili svađe oko sveže vode...

Unele smo im prvo još jednu hranilicu u dvorište ali su čeprkale pa izbacivale hranu zrnevlje napolje te smo im ostavile samo onu žutu jednu a viseću hranilicu kao od početka unutra, a napolju kad je lepo i suvo vreme bacimo im koje zrnce da kljucaju. A neki dan sam im dala moje semenke suncokreta od prošle godine...






Večeras smo sve lepo zalile sistemom kap po kap – kakvo rasterećenje, olakšanje, lakoća vrtlarenja...

Posle sam nabrala dva buketa začina i čajeva da se suše majčinu dušicu i matičnjak (limunovu travu) i sada vise i suše se ta dva lekovita buketa u letnjoj kuhinjici...

Itd…

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...