Naravno, i ove godine ima ali samo malo vaškica
unutar “Hirošime”, no ovo je prva neborbena moja godina od mojih 7 ratničkih samurajskih
a setvenih u kojoj neću prstom mrdnuti a neću neću ničim niti da “prskam” (ni čajem
od bosiljka, a ni koprivom – koprivu iz prskalice sam prosula za korenje nekih biljaka
i držim je kao suvenir praznu), te puštam to nešto malo a neznatno vaškica da lepo
požive u “Hirošimi” dok ih moje vredne bubamare ne smažu u slast…
Kada se ne opireš vaškicama kada ih pustiš da konačno
shvate da su ti tzv. “saveznice”, onda je sve neopisivo mnogo lakše...
Ne nekom kupusa ima vaškica, kao što ih je bilo i na
salati, na peršunu, a sada ih imamo malo na nasmo ponekom paradajzu ili na ponekoj
od naših paprika, ali to je za moj vrtlarski ukus sve neznatno i sitno –
nebitno...
Jutros u svoju Mitrovdansku korpu berem 4 liske raštana,
onda 3 ljutačice paprike (a svaki dan smažem po 2 uz svaki svoj obrok) i prve
dve odabrane paprike šilje zelene, glavicu belog luka – povrće koje smo smazali
baš u slast. Dakle, samo mi još fali moj prvi sazreli paradajz i tikvice– svega
već imam da “puknem” od svake miline…
Ošišan je jutros sav pristigli peršun na kome ima
vaškica (meni ne smeta imamo zaliha do idućeg proleća i dalje) te zato je sva jutrošnja
žetva završila kao hrana kokama nosiljama koje su juče i danas snele po 8
komada jaja. I sve žute koke nose, a bele leghorn nešto ćute te još neće...
Dve letve sa gornje desne strane prenela sam na nižu
donju levu bočnu stranu jer tamo više trebaju...
Večeras je sve za 2 sata natopljeno i zaliveno sistemom
kap po kap...
Beremo jagode i maline, a po neku malinu “ukrademo”
sa svojih stabljika i onako smažemo neopranu kad znamo da na njoj nema otrova
ni malo a to je dakle najveća slast i čar svakog vrtlara ubrati svoj plod i pojesti
ga na licu mesta bez pranja...
Čitavo jutro samo nešto po malo ispečem te mesim za
sutra za dan klanja tovnih pilića. I tako ispekoh američke palačinke i moje
omiljene projarice, kao i jednu novu beskvasnu štrudlu…
Skinula sam na suncu junskom osušene snopiće majčine
dušice i matičnjaka i to istresla i dobila
suvi začin majčine dušice i jedan dobri čaj od matičnjaka sa ukusom limuna...
Mama je navadila još malo krompira da sutra u
vatrenom šporetu ispečem ispod svežeg pileta...
Suncokreti unutar “Hirošime” su me nadvisili i
daleko prerasli a sada su pravi džinovi a biće to ovogodišnji najlepši suncokreti
moji...
U “Hirošimi” pored pčela danas uhvatim okom jednog malog
bumbara što obleće oko žutih cvetova na krastavcima…
Gušterčiće srećem svuda u “Hirošimi” samo proleću –
za sada nisu uhvatljivi fotografijom…
Itd…
Коментари
Постави коментар