Jutros kad pođoh na svoje kompostište da tamo
izručim još jednu plavu vanglicu nakupljenu kućnog biorazgradivog otpada, materijala,
na putu nađem, tu odmah iza “Hirošime” jednu opalu načetu i malo natruljenu
jesenju jabuku, te mi odmah klikne ideja…
Vratim se u KOKO ŠINJAC, te bacim jabuku (ali, ne jabuku
razdora među svoje koke nosilje), tako celu ubacim je kokama, da vidim kako će
da se snađu, dalje ponašaju…
Ne tuku se, ne svađaju se, za sve ima dovoljno hrane,
sveže poslastice, a od samo jedne male jabuke…
Odmah potrčaše ka jabuci, te se okupiše, i stadoše
da je u slast grickaju, kljunovima načinju,
da je divota bila da ih čovek posmatra tako pametne i snalažljve, srećne,
zahvalne…
Vidim, jutros bogme napolju jeste steglo sve, beše ljuti
mraz…
Dolazim u svoju “Hirošimu” na 7 minuta ispred 10 sati,
a tamo toplo, čak 4,3 stepan u plusu, te još nema jutranjeg novog zabeleženg minusa,
jer i dalje merač pamti satru nisku vrednost od samo minus 5 stepeni…
Danas se pitam šta je još ostalo u “Hirošimi” od
naše šeste prolećne setve 2024 i shvatim – samo peršun lišćar i dve parcele pod
lukom prazilukom, koji nam je fantastičan ove sezone, a mnogo bolji nego prošle
2023, a majka mi je nedavno otkrila da ga je osočila i zalivala sa rastvorenim
kokošijim izmetom, a ja jedino znam da sam ga dobro zalivala i osnaživala samo
koprivom…
Praziluk naša prva tura ona odamh ukraj ulaza, bočno,
desno koju sada non-stop čupamo i trošimo zasađena je 25 maja (iz kupovne
rasade), a druga parcelica donja, takođe po desnoj strani, pod lukom prazilukom
posađena je nešto malo kasnije, dana 7 juna, te za pola godine najviše, ali i pre
(4-5 meseci), mi danas imamo sav ovaj fantastičan naš luk praziluk…
Sve ostalo u “Hirošimi” danas je delo od naše jesenje
šeste setve od sredine septembra meseca i malo oktobra ove godine 2024…
Koke su juče snele jedno jaje, i dalje isti ritam, po
jedno jaje, svaki drugi dan, dok jedan se dan obavezno preskoči između dva nošenja...
Danas u “Hirošimi” ne čupam rukolu, niti berem salatu,
jer imam nabrane zalihe od juče, te vratim se nazad u spoljašnji vrt da kokama načupam
jednu kofu one iznikle mlade pšenice...
Čupajući pšenicu nađem jedan krompir samoniklicu, te
kokama dam zeljastu biljku, a nama uzmem krompir...
I onda vidim kako je spoljašnji vrt samo posle dve
dobre kiše mekan, prospita zemlja, kako je divno zemljište, ali je kad udare
suše samo pomislim kako ova naša zemlja “ne valja”. I onda zaključim - da je
kiše u normalnim granicama padavina, imala bih 10 puta jače povrće čak i napolju
u spoljašnjem vrtu...
Onda spremam ručak, povrće sa ćuretinom, dakle
bundevu i krompir sve začinjeno peršunom. A dok spremam ručak bacim pogled na letnju
terasu na prosute mrvice hlebne i primetih kako prvo dolete jedna senica, a onda
doleti jedan veći vrapčić, koji nestade uzevši svoju mrvu hrane, a onda dođe i senica
druga, dakle treća mala ptica, zgrabi svoju krupnu mrvu i takođe odlete…
Mama priprema ćureću supu sa knedlama...
Čitave zime na terasi letnjoj tako hranimo naše
saveznice, te male gladne ptice stanarice da nikad ne budu gladne, a kad ih tako
nahranimo očekujemo da će manje kokama uzimati iz KOKO ŠINJCA pšenicu, ovas,
raž, itd...
Da bih mogla da uživam odmah nakon ručka u svom povlačenju od svega osmislim jednu brzu ćureću paštetu za ujutru za doručak...
Itd…
Коментари
Постави коментар