Пређи на главни садржај

KAKO JE SVET DOŽIVEO SVE ONO ŠTO JE RUDOLF ŠTAJNER GOVORIO…

 



 

Čitajući dalje Štajnerovu knjigu “Poljoprivredni kurs”, dolazi se do “Predgovora” Erenharda Fajfera (1899-1961), a tu je zapravo reč o njegovom izlaganju koje je izneo na nemačkom simpoziju pod nazivom “Doživeli smo Rudolfa Štajnera”. Ovo je zatim prevedeno i na engleski jezik 1958 goidne, te objavljeno pod nazivom “Zlatne oštrice”.

“Wikipedia” ovako piše o Fajferu (a tekst je moj prevod sa engleskog):

Erenhard Fajfer (rođen 19 februara 1899 u Minhenu; umro 30 novembar 1961 u Spring dolini, Njujork, SAD) bio je nemačko-američki hemičar, antropozof i pionir biodinamičke poljoprivrede. Fajferova kristalizacija bakar-hlorida i proces hromatograma okruglog filtera sežu do Fajfera.

Fajfer je odrastao u Nirnbergu i sa 21-om godinom došao je u Dornah u Švajcarskoj, tadašnji i sadašnji centar antropozofije. U Dornahu je privremeno postao vozač Rudolfa Štajnera i postavio sistem osvetljenja i odgovarajuću scensku rasvetu u tamošnjem Geteanumu.

Fajfer je studirao hemiju na Univerzitetu u Bazelu, a 1925 je razvio (u saradnji sa Erikom Sabartom) pseudonaučnu metodu kristalizacije bakar-hlorida, koja se ubraja među metode za stvaranje slike u antropozofiji. Kaže se da je jednog hladnog zimskog dana primetio da para iz šoljice tople kafe i šoljice toplog čaja na hladnom prozoru stvaraju različite kristale leda.

Fajferove podatke o mogućnosti kristalografske dijagnostike, hormonoskopije i dijagnoze trudnoće potvrdio je 1936 budući nemački logorski lekar Sigmund Rašer.

Godine 1938 emigrirao je u SAD. Tamo je razvio proces za kompostiranje gradskog otpada i sproveo istraživanja u oblasti biodinamičke poljoprivrede. Godine 1956 završio je habilitaciju iz nauke o ishrani.

Goidne 1961 Fajfer je umro u Spring dolini od komplikacija srčanog udara (kraj stranice “Wikipedia”).

Erenhard Fajfer pored toga što je sarađivao sa Štajnerom, stekao je i doktorat za svoju teoriju kristalizacije (putem testiranja krvi utvrđuje se prisustvo kancera).

Sve je počelo još 1922/23 godinu, kada se Štajneru obraća nekolicina zabrinutih poljoprivrednika, tražeći saveta, jer su još tada uočene mnoge “degeneracije” kod biljnog semena. Još tada sumnjalo se da seme nije više dobrog kvaliteta, a kad nema dobrog semena, onda biće nestašice hrane, biće gladi, itd. Još tada poljoprivrednicima iz godine u godinu nuđena su neka nova semena, neke nove sorte, a sve je to samo donelo zbunjenost, a neke sorte zatim nestaju, izumiru. Dolaze vremena hibdrida.

Zatim se Štajneru obraća i druga skupina poljoprivrednika, a ovoga puta to su uzgajivači stoke, a oni su pre jednog veka uočili da je povećano prisutvo bolesti kod domaćih tovnih životinja. Takođe, oni primećuju sve veći sterilitet ili jalovost kod svojih životinja. Primećana je i bolest slinavka i šap, nešto šte je drmalo i srpska sela 90-ih godina XX veka, a ovčije šape lečene rastvorom plavog kamena. U grupi ovih poljoprivrednika nalazila su se tada i neka zvučna imena toga doba, kao što su dr Jozef Ver, dr Eugen Kolisko, zatim članovi odbora Veleda (tek osnovanog farmaceutskog preduzeće). Takođe, svoje probleme je tada izneo i grof Karl fon Kajzerlink.

Erenhard Fajfer sa dr Vahsmutom odlazi kod Štajnera i u tom razgovoru o eteričnosti kod biljaka Štajner im je kazao da biljke ne mogu da se razbole, jer one imaju zdrava eterična tela, i deo su najzdravijeg eteričnog sveta, a to što biljke pak oboljevaju i pate (bolji izrazi nego bolest), jeste posledica zaraze koja je prisutna u njihovom okruženju, zaraza tla, zaraženi uslovi življena, a sve su to dakle glavni uzročnici i nosioci njihove patnje, muke, itd.

Te 1923 godine Štajner je prvi put kazao kako treba napraviti biodinamičke lekovite preparate, te dao recept koji traje već jedan vek. Taj preparat nazavn je oznakom 500 (proces zakopavanja kravljeg roga u zemlju, o tome će sam Štajner naširoko pričati više u svom poljoprivrednom kursu). Kada se iskopa iz zemlje dobijeni preparat 500 potrebno ga je razblažiti vodom i mešati u oba smera sat vremena ukupno, praveći virove. Samo malo rastvora moglo je da pokrije velike zemljišne površine, a reč je o nekoj vrsti homeopatskih lekova. I dok su svi zajedno izvodili ovaj eksperiment, začela se biodinamička poljoprivreda.

Nakon toga 1924 godine grof Kajzerlin poziva Štajnera da  na njegovom imanju održi poljoprivredni kurs u trajanju od nekoliko dana (kurs je odražn od 7-16 juna 1924 u Kobervicu u bzini Breslaua, i sadrži 8 predavanja). Još tada znalo se da je zemlja izrabljena, iscrpljena, istrošena, zagađena, beživotna, uništena, te da joj treba hitno ozdravljenje i isceljenje, oporavak,  uspostavljanje balansa i ravnoteže. Još tada primetilo se da hrana koja dolazi na trpeze nije ona hrana koja je nekada ljudima davno donosila jačinu i zdravlje, svežinu, već da je to beživotna, bezukusna  hrana, a sve više takva hrana gubila je od one svoje prirodne snage i sile. Trebalo je još pre sto godina raditi na izlečenju tla i zemljišta, a šta onda reći tek danas, a nakon sto godina, jer ko zna kakvih sve tu nema tretiranja i maltretiranja zemljišta i tla.

Dr Rudolf Štajner je govorio upravo takoda ga razume svaki neuki poljoprivrednik, i nije nužno da neko bude atropozof da bi se bavio biodinamičkom poljoprivredom (termin biodinamička poljoprivredna metoda nije prvo došao od Štajnera, već od jednog kružoka koji je eksperimentisao sa biodinamičkim metodom). No, misli su ipak bile Štajnerove. Na njegov poljoprivredni kurs sabralo se 60 poljoprivrednik. Zahvaljujući ovome svuda po svetu raširio se biodinamički pokret.

Biodinamički poljoprivredni metod bio je odmah na meti udara svih onih materijalističkih pogleda u nauci koji se zalažu za veštačka mineralna đubriva i druge hemijske preparate. Tako bi sigurno bilo i danas posle 100 godina. Erenhard Fajfer pominje 1952 godinu i  člana Ruske akademije nauka, naučnika Vilijamsa koji je u svojoj knjizi “Načela poljoprivrede”, napisao u čemu je zapravo zadatak poljoprivrede, te kazao: ”… da preobrazi kinetičku solarnu energiju, energiju svetlosti, u potencijalnu energiju uskladištenu u ljudskoj hrani. Sunčeva svetlost je osnovna sirovina poljoprivredne industrije… Svetlost i toplota su osnovni uslovi za biljni život i samim tim i za poljoprivredu. Svetlost je sirovina iz koje se prave poljoprivredni proizvodi, a toplota je energija koja pokreće mašineriju – zelenu biljku. Mora da se održava obezbeđivanje i sirovine i energije. Dinamičku energiju sunčevih zraka zelene biljke pretvaraju u potencijalnu energiju u materijalnom obliku organske materije. Stoga je naš prvi konkretan zadatak neprekidno stvaranje organske materije, skladištenje potencijalne energije čovekovog života… Četiri osnovna faktora, prema njihovom izvoru, možemo podeliti u dve gupe: svetlost i toplota su kosmički faktori; voda i biljni svet su zemaljski faktori. Prva grupa nastaje u međuzvezdanom prostoru… Kosmički fakotri - svetlost i toplota - deluju direktno na biljku, dok zemaljski faktori deluju samo preko posrednika (supstance)”.

Erenhard Fajferu potom je sam Štajner kazao sledeće: ”Duhovno-naučno znaje mora da pronađe svoj put u prkatični život do sredine veka ako želimo da izbegnemo neizrecivu štetu po prirodu i čovekovo zdravlje”, a onda mu je kazao i sledeće: ”Čovek mora da radi na poslovan način, inače neće imati dobar ishod”.

Nakon ovih reči Štajner mu predlaže da ode na kurs iz političke ekonomije, ali i na neka predavanja iz nauke, a kazao mu je tada ovako: ”Profesor X je briljantan čovek, sa širokim idejama, ali je slab u poznavanju detalja. Profesor Z je sjajan predavač prave elegancije. Ne treba da veruješ svemu što kaže, ali treba da prihvatiš njegov način izlaganja”.

Godine 1924, kao i 1930 biodinamički preparati su ismevani piše Erenhard Fajfer i kaže: ”Ali uticaj kosmičkih sila više ne može da se odbaci kao “puko sujeverje” kada se u obzir uzmu fiziološke i biohemijske unutrašnje veze metaboličkih funkcija u životu tla, podizanje i spuštanje biljne tečnosti i posebno procesi u oblasti korena”.

Još Aristotel i njegov učenika Teofrast govorili su o kosmičkim uticajima, a XIII veku o tome govori čak i Albert Magnus (Veliki).

Svaki put kada dođe do toga da se poremeti biološka ravnoteža uslediće nažalost i mnoge druge degenerativnosti, poremećaji, a biće veliko prisustvo ne samo bolesti, već i biljnih štetočina. Ali, isto tako, priroda ima takvu snagu da sama može da ukloni sve svoje slabosti. Kad nam se dakle dese štetočine to je samo znak od Majke Prirode koji služi da nas upozori i opomene, da nam ukaže da je došlo do disbalansa u ravnoteži, a to nam još govori da su sile prirode samo rasute i rastočene. Upotreba hemijskih sredstava ne rešava ove probleme nikad, a tamo gde dođe do upotrebe hemije može doći i do velike osvete prirode, te umesto da u jednoj sezoni ubijemo jednu nepoželjnu pojavu smrdibuba, već iduće godine imamo nešto drugo, nešto možda upornije, jače. Štetočine su jako uporne i iznova se vraćaju, čak više ako ih hemijskim putem istrebljujemo (svoje štetočine pretvorite u soje saveznike!). U uspostavljanju ravnoteže najviše od koristi biće samo kompost, životinjska balega i svi drugi zdravi preparati, naravno biodinamički. I ne smeju se zaboraviti drugi ostali kosmički važni faktori uticaja, zračenja, itd…

Itd…

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

PRIČA O PUŽU GOLAĆU…

    Ovo je takođe priča Desanke Maksimović koja se zove ”Kako su pužu ukrali kuću”, a ta priča kaže dalje ovako: Živela jednom dva puža jedan pored drugoga i svaki je imao svoju kućicu na leđima. Bili su lenji i pasivni, mirni i neprimetni. Radije su uzeli ulogu posmatrača u životu. Dobro su čuvali svoje kuće i svuda su ih vukli sa sobom. Bili su jako obazrivi. Na njij   je stalno motrila jedna mala Zeba i mnogo im se rugala na toj svoj obazrivosti i predloži im jednog dana da ponesu sa sobom i ono svoje dvorištance jer i njega može neko da im ukrade. Oni su ovo trpeli i nisu pridavali mnogo pažnje Zebi. Noseći svoju kuću stalno na leđima imali su priliku i zgodu da zastanu gde god požele, te da u svojoj kući se odmore ili prespavaju. Ali jednoga dana jedan od ova dva puža sa kućicom se pokoleba i požele da krene po prvi put u šetnju bez svoje kućice, rešen da odbaci sav svoj teret i pođe oslobođen, rasterećen dalje. I dobro je pre odlaska zatvorio svoju malu kući...

KAKO GOVORE TRAVE…

    Ovo je priča Desanke Maksimović, pod nazivom “Trave govore bakinim glasom”, u kojo je glavni junak ili ličnost o kojoj nam pripoveda veliki proučavalac biljaka i naučnik Josif Paničić, a ta priča kaže dalje ovako: Još kao mali dečak Josif Pančić voleo je da izučava travke, da posmatra prašnike unutar cveća, da izbroji koliko koja biljka ima listića, da začeprka te neku od biljaka iskopa sa čitavim busenom, a onda bi dolazio svojoj baki koju bi propitivao kako se koja biljka naziva. A kada bi ga baka poslala da je nešto posluša on bi se malo nestašno i znatiželjno “smetnuo” ili zaboravio na dobijeni zadatak te bi zastao tamo negde u polju ili livadu ili vrtu i tamo počinjao da uzabira cveće i istražuje biljke. Sve ga je to baš radovalo i opčinjavalo sve što ima veze sa biljkama, a kasnije i sa botanikom. Izučavo je ljutić, metvicu, aftušu, maslačak, itd. A kada je postao školarac u svom bloku povazdan je crtao biljke i tačno je znao da razlikuje cveće po njihovim boja...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

25 AVGUST 2025 - REKONSTRUKCIJA BOČNIH STRANA…

    Koke su juče snele 6 komada jaja, a danas pak 5 te ukupno u mesecu avgustu a do večeras snele su 41 jaje… Juče sam u “Hirošimi” brala čeri paradajz, a mama je iz spoljašnjeg vrta navadila nešto manjih ali lepih šargarepa za supu a to su prvi preživeli stasali plodovi doduše mali ali ipak ih ima iz naše prolećne setve te nije sve totalna propast... Našla sam u spoljašnjem vrtu juče 2 manje kelerabe ali sam ih poklonila i bacila kokama nosiljama... Danas je končano bio prvi i celodnevni udarnički naš radni vrtlarski dan posvećen dakle velikoj rekonstrukciji   unutar “Hirošime”, a tačnije rekonstruišem i menjam malo lični opis samo dvema bočnim stranama a gornjoj i donjoj ili desnoj i levoj polovini, te današnjim ukidanjem onih lepih mojih staza i stazica dobijam nove lepe komade pod kompostom i veću setvenu površinu jer dogodine treba još pametnije mudrije vrtlariti. A to ne bih nikad učinila da nemam svoju novu veliku ambiciju da postavim na sve tri dugačke s...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...