Januar 2024: Nema radova u vrtu, u avliji, u dvorištu, u voćnjaku, u ružičnjaku, u “Hirošimi”, jer čitav mesec traje praznična i odmarajuća atmosfera, ali se iz dana u dan radujemo sve više proleću što nam dolazi, pravimo spisak potrebnih ulaganja, za kupovinu repromaterijala, koje treba nabaviti sve do fabruara-marta i kupiti u svakoj novoj setvenoj sezoni, mogo kesica semena, gotove rasade, nešto cveća, po neku voćku o proleću ili jeseni, ali često dolazi do pomeranja planova, želja, pošto vrtlarstvo jeste jako skup hobi, zar ne. I tek krajem januara, negde već od Jovanjdana kad protutnje sve krsne slave i silni praznici, započinju prve male nabavke semena. A evo i mali delić kako smo počele naš januar 2024, mama i ja, ili šta smo sve od prvih semena kupile, a to su male porudžbine koje možete naručiti negde putem interneta, domaća organska semena, kako kažu, ako nas ne lažu, a sve stane u jedan koverat: tikvice žute, tikvice linda di Napoli, tikvice patišon, tikvica beogradska, tikvica zita, raštan (prvi put sejemo raštan), bundeva hokaido, bundeva zelena, bundeva bela, salata endevia, salata crvena, itd...
FEBRUAR 2024: Proleće se probudilo naglo, posve rano,
toliko snažno i puno ludog optimizma, puno obećanja, puno ulaganja, mnogo rada,
svega samo najboljeg, da ne postoji ono večito, a jedno veliko sušno ALI! I mi
smo već sredinom meseca februara, napustile svoje “lenjstvovanje”, dokolice, te prvo načele naš compost i počele sa njegovim
rasturanjem. Onda je u isto vreme usledilo i prvo obavezno redovno ranoprolećno
krečenje svih stabala našeg dvorišnog voća, ali i tovnih boksova. Krajem februara
meseca imali smo najzahtevnije radove ove godine, a to je kao prvo bilo zameniti
nakon 5 godina stari pocepan, pohaban najlon, te postaviti nov najlon u
“Hirošimi”...
MART 2024: Mesec u kome se rastura compost, nanosi,
kolicima i kofama razvozi, prosipa u sve setvene parcele, ali i mesec u kome
počinje naša prva prolećna setva, pravljenje malih toplih leja unutra “Hirošime”,
ili setva u čašice koje pokrivamo dok traju martovske hladnoće. Ove godine
uklonili smo u avliji neka stara stabla, tačnije stabla koja su se izradila,
izdahnula, potrošila, i tako oslobodili mesto za neke nove kaleme. Ovo je vreme
kada bojam i novim farbama treba osvežiti neke drvene predmete poput baštenskih
klupa, ili nečeg drugog u vrtu poput setvenih boksova, žardinjera napravljenih
od guma, palete, itd. Ovog proleća 2024 uneto je u vrt mnogo novih boja. Ono što
stigne od naše rane rasade poput kupusa ranog ditmar ili raštana već može da se
rasađuje u danima koji uslede...
APRIL 2024: Uzgajamo svoju rasadu koliko možemo
unutar “Hirošime” koja je mali botanički vrt, a ne samo povrće, već i cveće
počinje da se seje kad više otopli. Najlepši prolećni mesec, jer stiže vreme
kada se sadi mnogo povrća, najviše biljaka, kupuje se podgajena gotova rasada,
krastavac, paradajz, paprike. I vreme otopljava, te sve je više radova, planova,
ideja, ciljeva, te polagano počinje špica naših vrtlarskih radova, a u “Hirošimi”
je prava slatka gužva, jer susretne se i naša rasada koju uzgajamo, sa već pridošlim
biljkama koje hoće da se postave na svoje mesto. I tako pokušavamo u malo prostora
od nepunih 80 metara kvadratnih, da postignemo sve ovo zajedno, ali za sve nađemo
mesta. Razblažimo već prve količine u prethodnoj jeseni 2023 napravljenog
tečnog đubriva od koprive, gavezi i smokvinog lista, koje prezimi u “Hirošimi”.
I počinje zalivanje tek zasađenih biljaka tečnim gnojivom. Uporedo počinjemo
sejati naš spoljašnji vrt iste površine kao i “Hirošima”, ono što nema mesta u
“Hirošimi”, korenje, krtole, lukove, itd., a sve do jeseni što uspeva napolju, ali
ne tako “dobro” kao u “Hirošimi” gde se dodaje dosta komposta, ali nažalost nemam
nikad dovljno komposta da recimo jednom tako obilato i čitav spoljašnji vrt
veličine kao i “Hirošima” obogatim kompostom (nemam još toliko organskog otpada
i materijala, no i sa ovim mrvicama što dobijem postižem solidne rezultate
svakako, ali neću još kazati magnifique!). No, spoljašnji vrt đubrim ove godine
konjskim đubrivom, a od iduće godine 2025 čeka nas dosta našeg kokošijeg izmeta
koji sada vredno skupljamo (od jeseni 2024 kako smo napravili novi KOKO ŠINJAC
na otvorenom), a tu bacamo sav svoj pepeo od svih izgorelih drva u grejnoj sezoni,
itd. Te, poboljšavamo i taj mali komadić zemlje koliko umemo, možemo, imamo. A
čim posadimo rasadu i biljke sve dok je malo, udaramo mu kočiće, postavljamo
konopac, onda zagledamo, pratimo, posmatramo, obilazimo, a kad primetimo
vaškice prskamo koprivom ili čajem od bosiljka. Onda pristiže rasada našeg
cevća, kupusa i mi vazda nešto rasađujemo, pokušavamo, radimo, sadimo, a sejemo
i spoljašnje setvene boksove. Uporedo sa biljkama počinje i naša prva tura ili
uzgoj tovnih pilića u tovnim boksovima. I svakog proleća (čak i jeseni) poželim
da napravim nešto novo, još jednu malu setvenu ili cvetnu zonu, neku malu lejicu,
žardinjericu, te tako od kamena pravim nove setvene površine i punim ih našim
kompostom ako ga ima (mada ga brzo utrošim) ili šumskom zemljom, koju nalazim
negde ukraj prirodnih puteva, a ovog proleća 2024 nastaje kamena elipsa ukraj česme.
Počinjemo i tov ćurana, dakle sve ove godine kreće jako rano...
MAJ 2024: I dalje sadimo, rasađujemo, kosimo travu, kupujemo,
dodajemo, stvaramo pravimo, maštamo, a onda počinje i prvo kuvanje naših domaći
džemova, a trajaće tako do jeseni, a prvo krene džem od majske trešnje. Ubiraju
se plodovi, voće, ako ništa šišamo svoj zeleniš, koga preko čitave godine
zahvaljujući tome i zahvaljujući pakovanju u zamrzivače imamo preko čitave godine
u izobilju, jer nema drugačijeg načina da se nešto sveže sačuva. I počinje prvo
pristizanje krastavaca, a ostavljamo prve mlade liske za kuvanje sarmica...
JUN 2024: Mesec u kome nas obično čeka klanje prve
ture tovnih pilića. Do juna sadnja u “Hirošim” se okončava, te ostaje još ono
što usledi malo kasnije pridodati luka praziluka, a pristužu višnje, te se pakuju
u zamrzivač, a kad ih bude viška kuvaju se džemovi, takođe i sokovi. Skupljamo osušene
čahure ili cvetove cveća poput plavog maka, turskog karanfila, šeboja, i tako sakupljamo
seme iz koga pravimo rasadu svoga cveća i naredne godine 2025. Jesenja setva
belog luka iz 2023 stiže na iskopavanje i pakovanje u gajbice. Plodova stiže sve
više. Iz spoljašnjeg vrta stiže i luk na vađenje, no ove 2024 sve je dolazilo
malo preuranjeno, malo sve ubrzano, malo ranije,alije tako i odlazilo, naglo
završavalo...
JUL 2024: Još jedan predivan koloritan mesec u kome se
dosta bere, te mnogo toga ostavlja u zalihe, prikuplja, troši, uživa, odmara,
razmišlja, zaliva, kuva, a počinje borba sa sušama, sa podužim teškim stanjem bez
kiše, sa sparnim vrelim vazduhom, itd. A imali smo svoju najtopliju “Hirošimu”
ikada čak 49 polovinom avgusta 2024. Borba da se spasu biljke, mnogo zalivanja,
da se dobije od svega zasejanog bar malo bolje nego gotovo ništa. I šeta se planinama,
beru se lekovite trave, prave čajne mešavine, tincture, domaće masti ili lekovite
kreme i masti, a vremena ima za sve, za dvorišni roštilj, za odlazak u ribolov,
bar na jedan koncert, itd. Ovog leta napravljena je ljuljaška za odrasle u
našem vrtu. Kuvaju se likeri, a koljemo ćurane. Počinje i sezona naših malih
jednodnevnih izleta, obilazak, krstarenja, itd. Vreme kad se ima i mnogo
gostiju...
AVGUST 2024: kuvaju se džemovi najpre od šljiva
(kuvao se i od drenjka), pakuje sveže voće, beru razni plodovi, uživa u
najvrelijem letu, u najzahtevnijem letu, ali se i dalje rvemo sa velikom sušom koja
brzo sve guta, prži, te odnosi brzo sve, sve preseca naglo, te već koncem avgusta
mnogo toga osetno nestaje, a naglo dolaze neke situacije koje smo navikli raditi
o ranoj ili poznoj jeseni negde ne pre septembra ili oktobra, o Miholjskom letu.
I počinjemo čistiti nikad ranije, a neke već završene kulture usred leta što
nije tipično pre septembra ili oktobra činiti. Mesec u kome smo prvi put i
pokradeni za velikih 400 evra u svojoj rođenoj kući. Krajem avgusta pravimo
svoje tečno đubrivo za proleće 2025, od koprive, mesec dana ranije, jer smo ove
2024 godine mnogo ranije nabasale na dobru količinu koprive. Onda nam stižu drva
za ogrev te i to treba posložiti, sve postići, uraditi, tome se posvetiti najmanje
10-15 dana. I onda kreće ulepšavanje već postojećih setvenih parcela,
spoljašnji vrt ograđujemo crepom, a sve daske u “Hirošimi” zamenjujemo polovnim
crepom, te i to dodatno dodaje radove neke nove, a rad sve proširuje kao
vidike...
SEPTEMBAR 2024: Pakujemo drva. Onda sređujemo “Hirošimu”,
čistimo od prolećne setve i pripremamo prostor za novu setvu, ali pre toga
iznutra povadimo sve drvene daske i zamenimo ih polovnim crepom. Kuvamo džem od
maline, pečemo paprike za zimu, i zatvaramo vatreni šporet na drva do proleća
2025. Jesen kao da jeste stigla te radimo sve te nekakve radove koji liče na
radove strogo jesenje, a lišće opada iako je još leto kalendarski. I počinje setva
jesenja, naša šesta sezona, prva sa otvorenim sistemom, bez presama, a pre toga
nabavka semena. Sušimo čajeve, pravimo meleme, sabiramo šta smo imale u izobilju,
a čega ne, šta je uspelo, a šta podbacilo, rasađujemo jagode, itd. Počinje jesenja
setva i zasejavanje prvih čašica salate. Počinju veliki radovi na izgradnji
KOKO ŠINJCA. I dosta toga moramo da iskrčimo pre nego se upustimo u zahtevne radove,
a mnogo je grana koje treba iseći, složiti, reciklirati. Uporedo održavamo “Hirošimu”,
zalivamo, kosimo…
OKTOBAR 2024 gradimo čitav mesec KOKO ŠINJAC. Majka
svake jeseni pred zimu rilja ašovom spoljašnji vrt kad dobro nakisne, a onda od
tada do idućeg proleća tamo nasipamo suvo opalo lišem, pepeo, i pripremamo vrt
da dobro izmrzne, da bi se zemlja posle lakše na proleće 2025 isitnila motikom
i grabuljama prilikom setve. Mesec u kome sejemo grašak. Čistimo cvetne aleje
ili zone. Rasađujemo naše čašice salate, pravim od izbačenog kamena iz “Hirošime”
nove male kamene krugove oko nekih voćaka, koje ću na proleće 2025 napuniti kompostom
te tu zasejati cveće, te mudrije koristiti vodu leti koje mnogo svima fali, te i
biljka i voćka imaće isto jedno zalivanje i odraže će se dobro i bolje tako u simbiozi,
a biće i mnogo lakše onome ko mora sve to da zaliva. Lišće opada, a setvene boksove,
naša velika i mala tikvišta, napolju punimo preko već postojećeg komposta suvim
lišćem da bi idućeg proleća 2025 ponovo na vrhu dadali manji sloj komposta, jer
moram da ekonomišem, štedim, razvlačim to malo što imama, jer nikad nemam komposta
koliko imam potreba, ideja, ciljeva, da ga razaspem i naspem baš posvuda. Sadimo
lukovice lala, zumbula, šafrana, čak i kane, krin, za iduće proleće 2025. Pelcujemo
svoje hortenzije. Napravimo nekoliko saksija nečega zasadivog, a ove jeseni čuvarkuće
i kaktuse. Sređujemo ružičnjak, sečemo ruže na manju visinu i dosta dobijamo dvorišnog
materijala za kompostiranje. Ove jeseni nastaje moja najlepša ulazna začinska
lekovita setvena mala površina u “Hirošimi”...
NOVEMBAR 2024: Mesec u kome su svi vrtlarski radovi
okončani, završeni, a tu je i povlačenje iz letnje kuhinjice, a ostaje još
nešto malo, sitno – malo grabiti lišće po dvorišu, očistiti propale hrizanteme,
ponekad malo zaliti biljke u “Hirošimi”, a počinju hladnoće i mrazevi te je i poslova
napolju sve maje. Kompostna kamara je prepuna do vrha, ali će sagoreti do marta-aprila
2025 prilično, smanjiti se, sazreti, i dobro će joj doći novembarske kiše i aranđelovdanski
otopljeni sneg da se compost napije vlage i bolje istruli. Počinjemo da mesimo
slavske i druge praznične kolačiće, a završavamo još po neku malu sitnicu na KOKO
ŠINJCU. Dobijam sve više vremena, za čitanje, za pisanje, za planiranej, za
razmišljanje, za nove strategije, borbe, prostor za odmor, rasterećenje, razlog
za veliki ponos šta smo samo u 2024 napravili, preživeli, kako opstali, ideju
za neke druge nove stvari i stratešku bolju pripremu za sedmu setvenu prolećnu
sezonu 2025…
DECEMBAR 2024: O njemu dakle jedino ovde govorim
unapred, malo proričem, malo nagađam, ali i pogađam, biće u znaku samo praznika,
radosti, dosada, planova za početak proleća 2025 koje se sve više i nestrpljivije
čeka, ali i malo usporava vreme, da se naše vredne ruke odmore, kosti zgreju,
odmore, te ponovo, ni iz ničega, iz početka, od nule, a najdalje u martu 2025 zavrteti
svoj novi točak sreće sedme setvene 2025. I tako iz godine u godinu, radimo da
se nešto vazda poboljša, novo dozna, usavrši, ulepša, itd...
Коментари
Постави коментар