Пређи на главни садржај

3 APRIL 2025…

 



 

Još pre neki dan našla sam dva zvončića, ah to je stara uspomena ne neke Lazareve subote i Vrbice, na ono vreme moga plakanja i pobožnog pakla. Ali, zvončići su ostali izopšteni i čisti, pročišćeni, jer preživeli su razne taloge i nanose pakost i zla pod velom pobožnosti i prijateljstva, bolje recimo licemerstva, a sad će pak da dobiju svoju novu, mnogo bolju  rolu, jer dobro će doći da ponovo ožive prostor moje meditacije te bace misao na neko zvono što zabruji tamo na Tibetu čak…




I treba da vaskrsnu ova dva zaboravljena mala zvončića neku svoju mnogo bolju funkciju, a funkciju svoje umilne melodičnosti te da pronađu svoj novi radni prostor, svoju praiskonsku slobodu, nestupatni kojekakvim tipicima i dogmama, paradigmama, apsurdima, da zabruje u svom novom svetom mestu “Hirošimi”…




Okačeni su još sinoć na satenske crvene svečane vrpce da budu zaštita protiv uroka te da oteraju svaku dalju nepogodu svaki grad svaki vrag od moje avlije kuće “Hirošime”. I jedva čekam da bude promaje ili vetrova ili povetaraca te da se zanjišu ova dva zvončića te dve male zvonke odbačene trunčice i da svojom harmoničnošću donesu pod svodima “Hirošime” onaj predivni spokoj Tibeta koji malo koji drugi hram još može tako doneti ako se samo čovek odlično priseti šta je pod nekim kupolama ili svodovima morao gorko da guta, mučno da trpi i ropski podnosi tolike gluposti i nepravde…





Jedva čekam da se tu u blizini ona moja dva zvončića nađem i da ih malo zakačim ili zanjišem kao slučajno u prolazu te da čujem tu trenutnu njihovu pesmu bruja zuja…

I kad otkrijem posle toga a jutros najlon te zavirim u svoje krastavce vidim da sam sinoć baš opustošena i desetkovana oštećena te ponovo mi se nanosi vazda a samo šteta šteta šteta jer koga bi ovaj život tako mučki kao mene da šeta...







Nađem onu osu ili mušicu svejedno - nađem letećeg insekta na salati ali salata netaknuta, kao da insektu nije po volji ako taj insekat to gricka. No, u buretu pomerim čašice te mama i ja pronađeno na dnu kadice mnogo života – prvo dva puža golaća jedan veći drugi manji svejedno - oba su nam sinoć dakle desetkovala krastavce. I zato moram nakon tolikog pustošenja i štete da nađem bolje rešenje...








Paukovi su takođe tu u istoj kadici oni samo stražare i zato  je salata čista i netaknuta. Nađem čak i jednu stonogu (ima ona u sebi malo otrova, te ne diram danas ništa živo jer sve tu igra neku svoju veliku ulogu) u svom raznovrsnom živom ekosistemu u to  istoj kadici dakle još jednog korisnog saveznika u mom ekosistemu malenkosti ali ne i mekosti...







Onda hitro spakujem najlepše 24 netaknute čašice krastavaca (iako su mi moje najlepše i najkrupnije već pojeli, a ja se kao što ovaj život pokazuje budim načisto kasno dakle tek kad mi sve moje najbolje unište i onda reagujem konačno – porazna živa istina da življa ne može ni da bude) spakujem sav svoj trenutni mali kapital od 2 zasejane kesice nakon ove “propasti” (ili pobede treba videti, doživeti) spakujem na gajbicu koju unesem u maminu kuhinju, ali tamo je preko 20 stepeni a znam neću previše toplote da razmazim biljke kad su već se prilagodile na oscilacije jer znaju one biti same po sebe urođeno otporne, imune…






I posle nekoliko minuta prelomim drugačije videći na aplikaciji koju podnosim sa rezervom najvećom da će verovatno doći neki niski mraz ako ne ažuriraju nam svaki čas nešto drugačije, a koliko vidim od nedelja pa u narednih ko zna tačno koliko dana, a možda sedam dana najmanje…

I treba mi hitno da rešim taj strah od propasti svake dalje...

Nisu samo krastavci bitni, niti privilegovani oni koje treba skloniti i zaštititi, te ne mogu da izopštin mi jednu manju zdelicu, čak ni to cveće, jer sve je važno i sve ima pravo na iste bolje šanse, uslove…










Imam ono moje cveće i ostalo drugo što je zasejano i onda prelomim sve ću ih preseliti u nešto toplije i bolje, a u letnju kuhinjicu gde imam idealnu stalnu T bez ikakve nagle oscilacije ili promene, a sada od 15, 16 pa sve do 17 stepeni u plusu i noću i danju…




A danas je 16 stepeni u plusu i tako je stalno, uvek i sa uvek otvorenim manjim prozorom na kip čitave zime da prostorija diše. Ali, jedini problem ove idile bila bi nedostatak veće svetlosti (“Hirošima” ima svu potrebnu svetlost, ali nema toplotu zimi), a sada tu izvodim svoj novi botanički eksperimet te palim dve štedne sijalice – palim više svetlost - koje će raditi dakle u ovom aprilskom sivilu i oblačnosti čak i po mraku po 24 sata samo privremeno dok ova hladnoća sve potraje i tu ću imati dobro i toplo mesto, ali sada i svetlo sklonište. Ako ovo uspe i pokaže se dobro onda iduće zime u svoju osmu setvenu sezonu 2026 ulazim bolje, pošto tokom zime pa do konačnog otopljenja imam svoj veliki rasadnik uz pomoć samo 2 sijalice (mada tu imam i dve fluo cevi ali sada ih ne angažujem jer vidi se kao po osunčanom lepom danu)...







U “Hirošimi” sam onda sve moje čili papričice bolje ušuškala okolo kartonskim kutijama i dobro prekrila najlonom jer počele su divno da izrastaju, a ne mogu sada baš sve da načisto preselim i iselim iz “Hirošime” jer ovo je samo mali korak mali deo i mala moja proba novih nekih metoda, pa ako uspe biće u 2026 drugačije, organizovanije, itd...

Preostalo je ostalo sve isto da raste u “Hirošimi”, te novi tek zasejani krastavci su najlonom pokriveni, a raste pokriveno na balegi onih 53 čašice ispikovanog volovskog srca gde sam pod najlonom jutros našla samo jednu skrhanu klonulu biljku i odmah je zamenila drugom te da vidim šta će biti dalje. Znam da je paradajz jači otporniji na mraz od krastavaca te neka tu ostane da se prekali i očeliči to što je u čašicama, jer biće posle jače. Dok sam čeri u žardinjeri i ono preostalog volovskog srca u zdelici ipak prenela u letnju kuhjinjicu, jer se čeri smatra manje otpornijim od ostalog krupnijeg paradajza…




Po donjoj levoj strani sredine naše “Hirošime” salata je skoro pobrana (još jedno branje i tu mogu dodati novi kompost koji fali) a u jutrašnjoj berbi nađemo takođe još dva puža golaća rasut i lepo neprimetno žive u ekološkoj salati ali za divno čudo kao da tu samo spavaju ili ponovo hiberniraju jer salata nam nije pogrickana. Kamo sreće da puževi grickaju salatu ne bih se ni požalila, ali ne znam što su udarili na moje krastavce...





U “Hirošrini” na 2 minuta do 12 sati sada naš merač pokazuje pravo tačno vreme bilo je plus 14,3 stepeni (toplije nego napolju), ali tada je u letnjoj kuhinjici čak16 u plusu dakle ipak pametno je što je deo biljaka preseljen dok ne protutnje ove aprilske mrazovite pretnje ili izazovi...

Mama je puževe bacila u vanglicu gde odvajamo materijal kućni ili sav otpad naš iz kuhinje da sručimo na compost, a posle sam joj rekla da ih baci kokama. Koke su i hladno juče i malo više hladnije  danas zbog ovih prolećnih hladnoća snele samo 1 jaje, a za sada svega 4 u aprilu...

Ja sam čitav današnji prehladan dan za moj ukus topli nosila zimsku kapu, te poslove vanjske obavljala sa zimskom toplom kapom na glavi...





I tako posmatram u toj svetloplavoj vangli kako taj mali puž golać pušta rogove i odaje se svoj toj ekstazi uvijajućeg plesa, a tako je bezazleno mali te zar je moguće da je tako opasna štetočina, a kako je sve opustošeno liči pre na najezdu skakavaca...

Sve je stalo i sve stagnira kao da biljke već prepoznaju da je ovo zimski režim rada u prirodi te sve ponovo staje sve ćuti sve strepi i nešto čeka te nema bujnosti nema naglosti nema pokretanja, a nema ni više lišća, te tu gde ga preseče hladnoća aprilska tu se nekako sve čudo ovekoveči ili okameni te čeka svoje sunce da mu grane i lep i mnogo lepši dan osvane...

Voće može podbaciti zar ne, a povrće neće biti kasno ni presejati sve ponovo te pokušavati kroz čitav maj, ali ono voća što se već otrebilo počinje da truli i crni od ovih silnih kiša, ali nešto svakako mora preživeti i biti nam za jelo. Nismo dakle gladovali od 2019, pa ne bi trebalo ni 2025 da osetimo još šta to jeste propast nasušna ili glad i beda neka strašna...

Itd…

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...