Пређи на главни садржај

4-5 MART 2025…

 



Još juče, 4 marta 2025, a malo preko 3 sata rada dakle oko 3 i po sata utrošeno je na generalno sređivanje, prepiranje i brisanje, čišćenje letnje kuhinjice, od koje smo se rastali oko mitrovdanka 2024  onako hajdučki, junački, tako da od juče tamo može da se u čistom i blistavom prostoru ponovo kuha čaj, kafa, ali i ruča čim više otopli, a ponovo kuhinjica kreće da se sve više koristi kako počinju i naši avlijski radovi, poslovi, planovi...








Juče su koke podarile najviše jaja čak 5 komada, ali od toga jedno je jaje nađeno razbijeno te je moralo da se dakle baci, a snele su čak 3 novo pridošle koke, a samo dve naše skupe lenjivice Tomindanke koje nikako da pronesu nešto više jaja...

I naše stare koke snesu po neko jaje, mam ih uhvati na gnezdu…

Juče takođe malo začeprkam po šljunku i primetime da i treća zasađena lala u saksiji na mojoj terasi izniče, dakle sve što zasadim niče čak i kad ga zatrpam rečnim šljunkom...








Nove koke su na velikom udaru, onako ružne, ofucane, neugledne, te ih je lako proterati u čošak, lako žive žderati, kljucati, na njih nasrtati, i stalno su na udaru našeg brojnog jata gde imamo nepovoljan odnos 16 protiv 5, te naše koke ove koke nove mučki dušmanski politički baš kljucaju gde gdo stignu a najviše ih kljucaju u zadnjicu otromboljenu, viseću, iznošenu, spuštenu, ili u to njihovo napućeno dupe kokošije, dakle a tamo gde ove saterane koke u čošku, u samo donjim gnezdima, gde im inače okrenu, leđa, glavu, dupe, te dve koke kako majka tvrdi uskoro neće više preživeti te krvave nasrtaje, jer će im kako kaže ispasti creva…








Ja je smirujem da mora sada da pusti sve jer imamo ipak mnogo prečih i težih problema, a ovaj moj novi eksperiment sa 5 koka neka bude kako bude, priroda to sve ipak sama reguliše, te da malo odahne te neka se Darvinova selekcija opstanka sama napravi po prirodi i ćudi njihovoj, a meni je jako čudno da jedna koka kljuca živo krvavo meso neke slabe nemoćne druge koke do krvi do bola do užasa kao da i u njima ima neke zere kanibalizma koji se sreće verovatno jedino u rasi ljudskoj, ili ga ima i u rasi životinjskoj (ja sama htela odavno da propitam kako se izađe na kraj i sa takvim kokama, kako ih ipak jeste moguće povratiti u život osunčan, a sada odustajem od kupovine više takvih koka, ali morala sam i ovaj eksperiment da doživim, nekako bolno oživim, preživim, itd.)...








Nisam mnogo platila te koke samo 1250 dinara, te zato odustajem jer mama tvrdi da su ove nove koke pune onih pipa ili pipica, ali će ih sunce i vazduh ozdraviti, očistiti, a ja nemam vremena da se time bavim, bavim se svojim njuhom više, možda postajem slična psu, verujem najviše svom njuhu,  a danas kad uđem u KOKO ŠINJAC da očisti malo kokošiji izmet vidim nove koke više ne smrde dakle očistile su se tužne i prodisale te verujem da i one mogu da se rehabilituju i opstanu i postanu deo jata, nešto navijam za te stare, ofucane, odbačene nemoćne izrabljene koke i poželim da gledam to čudo njihovog uklapanja i vraćanja u humaniji život pod suncem kakav i zaslužuju...




Petao Petko kukuriče ali ne baš mnogo učestalo kako majka očekuje te retko pusti svoj glas da ga samo najbolji sluhista može da uhvati i primeti, jer malo je lukav više nego ostali petlovi...

Jutros petog martovskog dana primetim mladari ili izdanci na batatu postaju prave predivne lisnate skulpture i svaki čas sve izgledaju jače i bujnije, a rastu vidno, osetno, primetno prosto bujaju iz najobičnije vode. A bila sam u sebi jako skeptična ali se sada sebi slatko nasmejem kad vidim da onako naizgled ništavan batat ipak može da oživi te pusti brojne mladare ili izdanke…







Moja lavadan u “Hirošimi” dobro gruva, ali iz sebe pustila je ove zime jedan novi zavidan mladar samoniklicu od koga će takođe uskoro postati pravi žbun. Treba živeti za lepotu i krasotu takvih nicanja neočekivanih kada onu sumnju i skepticizam svoj u sebi porazim ili pobedim…

Drenjak je prekrasan i ima ga sve više i više, ali nažalost na drenu još nema ni jedne jedine pčele, mada ima nekih sitnijih insekata, ali pčela nema ni za leka ovog proleća 2025 koje eto još samo malo stiže kalendarski za 15 dana. Pčele nam nešto poručuju ako nisu baš sve izumrle ove zime…




I nema još u avliji narcisa kao prošle godine i to je mislim dobar znak, jer nešto mi šumi i šapuće da će ovo biti neka bolja i umerenija godina nekako prava u ono svoje najpravije vreme, a ne onako naglo i preterano rano kao prošle 2024 godine, ali da vidimo do konca kako će da se zbude i da li je taj unutrašnji šapat nepogrešiv...

Danima razmišljam o krečenju voćnjaka i malo kasnim u poređenju sa prošlom godinom, ali čekam da se otvoir jedno pola sata vremena, čak i manje od sat vremena divnog osunčanog prostora vremenskog da i to sa lakoćom obavim. I utrošim dve i po kofe kreča te okrečim sve za pola sata rada, po divnom osunčanom martovskom danu. Ovim se dakle počinje i ovim sve nekako dobija onaj življi obris i oblik jer počinju nove slike prolećne 2025...

Krečim svaku voćku, a dakle sve sem lešnika, oraha, drenjka, smokava...







Sa žardinjere od cigle skinem mrežicu jer je sav šeboj počeo da izniče, ubusio, a kreće jako bojažljivo i turski karanfil, a šeboj je definitivno jači, mnogo jači, najjači, mada koke proture kroz žicu glavu i kljucnu nešto iz te žardinjere – te i ovo puštam da se po prirodi stvari samo po sebi izbori ili održi ili ne održi – volim takve oglede, opite, izazove, jer kako bih došla do zaključka u budućnosti...

Oko 15 sati u “Hirošimi” baš mediteranski pretoplo čak 30,7 stepeni u plusu, a najviša dnevna danas registrovana pokazuje da je ovo za sada bio najtopliji dan u “Hirošimi” a izmereno je čak 33,7...

Koke su danas snele samo 2 jajeta od toga jedno ponovo razbijeno jer nove koke ne umeju da se “naviknu” na nošenje jaja izvan kaveza u udobnom drvenom gnezdu te po neko njihovo jaje bude napuklo i smrskano te bačeno na compost samo. Ali, treba dati i tim nespretnim kokama i neuglednim neizglednim šansu da pokažu da mogu u humanijim uslovima da budu ravne kao i sve ove nasrtljive koke koje drže do sebe i koje su na visini svojih kokošijih zadataka šepurenja ali ne i veće nosivosti, a imaju svu zgodu pa i dalje nikako da se “prokake” od jaja...

U dva velika bureta skoro 800 litara nakupljene kišnice, mašala, te belo manje bure iznosimo konačno iz “Hirošime” a mama i ja kantama prenosima iz velikog bureta kišnicu jer i danas sam neke čašice zalila jer imam mediteransku klimu pod svodovima svoje “Hirošime”…

Između krečenja i nekih drugih poslova usledilo je ono nešto nasušne šetnje po osunčanom danu te u rečnom priobalju u nizini krenula je već i ljubičica plava ali i jagorčevine žute. A pre 7 dana na planini krenuili su prvi šafrani onako bojažljivo tako da ih već treba da ima tamo gore mnogo jače i više...

Predugo nebo nije bilo ovako divno plavo kao dansa te treba nakupiti te plaveti unutar sebe što više te izlečiti svo ono sivilo koje nas je mrvilo i gutalo i ništilo i  pritiskalo još od konca stravičnog decembra 2024…

U travi velikoj ispred nogu šmugnuo je jedan naduvani ogroman zelembać a nije bilo prijatno te ću u narednim danima izbegavati višlje trave i vlati jer ne bih da me šuškanje naduvanog zelembaća isprepada kao da je šušnula negde neka guja...

Onda sam htela da zbućkam nakon krečenja voćaka nešto što do sada nisam i tako su nastale prve palačinke iz rerne gotove za 20 minuta...

Treba koristiti dakle svaki plavi osunčani dan kako za šetnju tako i za male sitne početne avlijske radove, aktivnosti, tako da negde već imam obrise i za veliko samo svoje sutra, ali neka se sve sutra čudom otvori meni u meni, a samo onako kako trenutno još sve mora, ili ne mora, itd., itd...

Itd…

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

NAŠE KOMPOSTIRANJE 2024…

    Sve ono što smo odlagali od 2023 godine da bi se dalje razlagalo do buđenja ranog proleća 2024, načeto je kao naša sazrela kamara komposta nakon zime, a negde sredinom meseca februara 2024… I odmah je započelo nasipanje setvenih parcela, površina, naše rasturanje komposta, kako napolju svih setvenih boksova i parcela, tikvišta, bundevišta, itd., isto tako i unutar “Hirošime”… Do kraja marta skoro sav kompost se već potrošio, ugradio, a onda se započinje sa deponovanjem novih količina kroz čitavu 2024, jer ja imam samo jedno veće mesto za kompostiranje, a ove godine najviše moguće prošireno i obuhvaćeno da bude jedno mesto, jedan kutak za to (i naravno dodajemo tokom čitave zime, non-stop, vanglicu po vanglicu kućnog otpada od hrane, sve do proleća 2025, jer nemamo gde bacati svoj drgoceni otpad, mada i to sveže sa vrha može da se ugradi u krtole, posebno u krompir, u spoljašnji vrt, itd.)... Ima mnogo ideja i načina kad se nešto ovakvo radi, kao što je “pravljenj...

9 APRIL 2025…

    Jutros u “Hirošimi” berem svoj metarski luk praziluk… Koke su danas ponovo dale nula komada jaja (dakle druga naša nula u mesecu aprilu što se tiče nosivosti jaja)… Mama je prva primetila još jutros i mnogo me obradovala dakle uz onaj jesenas pobodeni štapić nikao je moj beli krin (a ja sam sumnjala da će uopšte nići) onako skupo plaćen, na oko neugledan, a zasađen 21 oktobra 2024… Samo još u najvećoj kamenoj kocki nisu nikle kane ali te sam pelcere prošle jeseni dobila gratis tako da mislim da će i to da uspe… Za sada samo posmatram po etapama i fazama porast našeg belog ljiljana te ako se pokaže dobro moram na jesen kupiti još krinova čak i žuti... Procvetala je i naša domaća jagorčevina u crvenoj-bordo boji mada meni to vuče na neku ciklama boju... Vreme je da avlija evo još malo pa polovina aprila dobije svoj prolećni izgled jer iz zime smo ipak izašli, zašto samo sedeti zarobljen u nekoj zimi, daleko joj svaka kuća,   a tolerisali smo i trpeli sve...

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...

17 APRIL 2025…

  Crvena salata u zoni drvare izgleda prekrasno... Danas je dakle dan kada treba da ispraznim svoje mini male rasadnike te da rasadim svo cveće koje sam iz svojih sakupljenih semenki uspešno odgajila čak i ove sezone sedme, u mnogo čemu jako preteške… I prvo se latim cveća nevena, one jedne uspele parcele u kojoj sam dobila svoje prekrasne sadnice… Prvo neven zasadim u “Hirošimi” između paradajza koji sam sadila sinoć, tj. juče... Kako izgledaju one biljke od juče još je teško išta reći, jer ne može ništa preko noći da se ispravi, niti pomeri, niti promeni, niti se čuda dešavaju preko noći na brzinu, ali biljkama je dato sve što im treba te sada one same uz pomoć sunca i ostalih faktora šta urade… U rasadniku gde je rastao neven ostavim pri vrhu najlona jednu liniju i tu će dakle rasti neven i cvetati i pevati i šaptati, te da ponovo prikupim semenke ionako se ne protežem u sadnji baš u svaki “nedostižni” kutak najlona, a volim kad u “Hirošimi” imam čak i cveća, kao d...