Пређи на главни садржај

ODRŽIVA POLJOPRIVREDA ili PRIRODNA POLJOPRIVREDA YOSHIKAZU KAWAGUCHI-ja…

 



 

Još koncem novembra 2022 godine, bilo je mnogo više reči o metodi bavljenja uzgojem hrane koju je osmislio Japanac Fukuoka Masanobu (1913-2008), o čemu se može pročitati na https://wordpress.com/view/covekjevidikbezkraja.wordpress.com. Zahvaljujući još jednoj priči sa “YouTube” kanala koja je objavljena 25 maja 2019 godine, a u trajanju od 11 minuta, saznaćemo još više o onome što se u Japanu već poodavno naziva Prirodna poljoprivreda ili Natural Farming. Ovu priču možete pronaći pod naslovom “Održiva poljoprivreda - Prirodna poljoprivreda Yoshikazu Kawaguchi”-ja.

Kada se u Japanu kaže Prirodna poljoprivreda posve je jasno da je reč o načinu bavljenja poljoprivredom ili ratarstvom koje ne samo da daje izobilnu ili bogatu žetvu, već podrazumeva uzgoj bez ikakvog oranja, bez upotrebe đubriva, čak i bez upotrebe komposta, a najviše od svega koristi se travom i insektima kao svojim najvećim saveznicima. 

Yoshikazu Kawaguchi živi u Nari, i već 40 godina upražnjava ovaj način ili metodu uzgoja. Ova poljoprivredna metoda privukla je pažnju i smatra se itekako održivim načinom poljoprivrede, jer je dokazala da se svi usevi mogu uzgajati bez ikakve upotrebe đubriva, a posebno bez upotrebe pesticida. Došlo je do evolucije Prirodne poljoprivrede, te dan danas na svetu postoje velike umešnosti ovakvih pojedinaca, uzgajivača zdrave neprskane hrane i baštovana, vrtlara, kao što je Fukuoka Masanobu i Yoshikazu Kawaguchi u Japanu, ali i kao što je Charles  Dowding u Engleskoj. Da je Prirodna poljoprivreda moguća i dan danas oni su dokazali i više nego pokazali…

Evo šta se moglo sve saznati iz ove jedne video priče, čiji je autor “YouTube” kanala Tsutomu Yamada-Kumada (dakle nepresušan izvor za ovo pričanje), a u trajanju od samo 11 minuta, priče koja u prevodu sa engleskog jezika zvuči ovako:

“Hrana neguje naš život. Farmeri predugo oru zemlju da bi uzgajali hranu. Oni koriste velike količine hemijskih đubriva, i velike količine pesticida, da bi uzgajali hranu na velikim farmama. Kao rezultat svega toga, ovaj stil poljoprivrede izazvao je veliku zabrinutost prilikom govora o bezbednosti i sigurnosti hrane, ali i ekološku destrukciju širom sveta. Koja je budućnost zemlje? Jedan Japanac našao je tragove da razreši ove probleme. Yoshikazu Kawaguchi farmer koji uzgaja pirinač više od 60 godina. Ratari obično sade prinač u odbro organizovanim, naplavljenim pirinčanim poljima. Međutim, Kawaguchi-jeva poljoprivredna metoda totalno je drugačija. Njegovo pirinčano polje puno je trave. Zapravo, on uzgaja svoj pirnač između trave. On obrađuje (uzgaja) bez oranja, bez đubrenja i bez upotrebe pesticida, a u gotovo prirodnim uslovima. Kawaguchi je nazvao ovu poljoprivrednu metodu – Prirodna poljoprivreda ili Natural Farming. Prirodna poljoprivreda je privukla pažnju kao održiva poljoprivredna metoda – koja reševa probleme sa kojima se suočavaju sve poljoprivrede širom sveta”.

Yoshikazu Kawaguchi kaže: “Zato što sledim prirodan put uzgoja, ja to nazivam Prirodna poljoprivreda. Odgovaram prirodi, sledim prirodu i ostavljam prirodi svaki korak procesa”.

PRIRODNA POLJOPRIVREDA U JAPANU

Kawaguchi živi u Nari (Sakurai) gde je narod Japana bio nađen još u antici. Blizu njegove kuće mnogo je mesta (lokaliteta) gde se može osetiti sva Narina preduga istorija. Planina Miwa predmet je velikog obožavanja (poštovanja), a Ohmiwa Jinja šintoističko svetilište nalazi se na njoj, i kaže se da je to jedna od japanskih najstarijih svetinja. Tu je i grob drevnog cara po imenu Keiko. Kawaguchi-jevo pirinčano polje nalazi se u mestu koje je poznato po dugom istorijskom nasleđu. Šta je Prirodna poljoprivreda?

Yoshikazu Kawaguchi veli: “Pre svega, važno je ne orati. Ne orite površinu svog pirinčanog polja”.

Princip broj 1 – ne orati. Oranje je zajednička praksa u opštoj poljoprivredi. Ali, Kawaguchi je odlučio da prestane sa oranjem. Shvatio je da cveće, drveće i biljke rastu prirodno bez ičije pomoći. Ako farmeri ne oru, korenje biljaka će se ispružiti još dalje (protegnuti) i tlo će postići mekoću. Štaviše, mala stvorenja, kao što su kišne gliste, preživeće i obogatiće zemljište. Dodatna prednost jeste da zemljište biva uvek vlažno i teško može da se isuši.

Yoshikazu Kawaguchi reče: “Ne treba nam đubrenje uopšte”.

Princip broj 2 – ne đubriti. Kawaguchi ne koristi hemijska organska đubriva. Neoranjem, trava, pirinčana slama, izmet i leševi živih stvorenja – sve to stvara (čini) tokom godina da pri vrhu zemljište postane nađubreno. Ista stvar dešava se i u šumi. Biljke rastu bez đubrenja u šumi. Opalo lišće, grane i mrtva stvorenja su oborena dole – a mikroorganizmi i mala stvorenja postaju hranljive materije.

Yoshikazu Kawaguchi kaže: “Ne učinite travu i insekte neprijateljima. Oni nisu vaši neprijatelji”.

Princip broj 3 - trava i insekti su vaši saveznici. Korov i štetočine mogu oštetiti useve pirinča. U opštoj poljoprivredi, farmeri koriste pesticide da uklone ove pretnje. Međutim, Kawaguchi je prestao da koristi pesticide. Primetio je da nema potrebe da korisi pesticide - zato što korov i štetočine neće pregaziti pirinčano polje ako je EKOSISTEM dobro izbalansiran. Njegov herbicid - i insekticid – jeste SLOBODNO pirinčano polje prepuno raznih vrsta stvorenja. Prirodna poljoprivreda jeste nešto najbolje što nam je ostalo od prirode. No, ovi ratari nije da samo sede i ne rade ništa. Veoma mladi usevi pirinča su jako skloni da budu obuzeti od strane trave koja ih orkužuje. Ratari moraju seći travu. I oni moraju upravljati navodnjavanjem. Prirodni farmeri uzimaju (prihvataju, uvažavaju) punu prednost snage prirode, ali pruže svoju ruku samo tamo gde jeste to potrebno. Ovo je suština Prirodne poljoprivrede. Kawaguchi je započeo porodičnu farmu sa 15 godina. U to vreme, on je orao, i koristio hemijska đubriva i pesticide. Međutim, postepeno je postao bolestan, pateći mentalno i fizički. Na vreme je shvatio da su uzrok bili samo pesticidi. On je pregledao (pretresao) ponovo svoje metode uzgajanja i potražio je bezbednije alternative. Prirodna poljoprivreda jeste rezultat desetogodišnjeg pokušaja i pogrešaka. Metod se ne odnosi samo na uzgajanje pirnča. Kawaguchi takođe gaji i povrće po principima Prirodne poljoprivrede. On uzgaja oko 100 sorti. On se sreće sa uspehom pri uzgoju sorti voća i povrća. On kaže da hrana koja raste po metodi Prirodne poljoprivrede jeste drugačija.

Yoshikazu Kawaguchi veli: “Oni (plodovi) su suptilnog ukusa, dublji je ukus, i svaki (plod) ima svoj lični jedinstveni ukus. Ubeđen sam zato što ja osećam da oni izdržavaju (hrane, neguju) moj život. I ja sam zadovoljan. Meni ne treba količina”.

Prirodna poljoprivreda može proizvesti bezbednu, preukusnu hranu. Sa povećanjem podrške njegovom metodu Kawaguchi počinje podučavanje – to je oslobođeno naplate 1991. Do danas on je obučio više od 8 hiljada ljudi. Sada se njegov trening Prirodne poljoprivrede praktikuje širom Japana. Metod je sada raširen i u Južnoj Koreji. Kawaguchi misli da Prirodna poljoprivreda nije ograničena samo na Aziju.

Yoshikazu Kawaguchi još kaže: “Ako uzmete u razmatranje prirodu useva, uslove polja, kvalitet zamljišta, i životnu sredinu i klimu, možete uspeti u gajenju bilo čega. To je način uzgoja koji može biti korišćen svuda na svetu”.

On kaza da Prirodna poljoprivreda, koja sadrži rastuće cikluse u sklopu polja, služiće kao nagoveštaj da reši svetske probleme sa hranom.

Yoshikazu Kawaguchi veli: “Prirodna poljoprivreda je održiva metoda uzgajanja koja daje odgovore – na probleme održive poljoprivrede i bezbednost hrane koja održava čovečanstvo. Prošlo je 40 godina od kako sam započeo Prirodnu poljoprivredu, i još uvek sam oštro svestan svega toga”.

Prirodna poljoprivredna metoda koja neće pokvariti harmoniju prirode, ima potencijal da neguje (hrani) budućnost čovečanstva.

 

Izvor: “YouTube”

(prevod sa engleskog)

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEČNO ORGANSKO GNOJIVO OD KOPRIVE 2024…

  Promenila sam taktiku pravljenja tečnog đubriva od žare, ali samo po vremenskom pitanju meseca u kome ga dakle pravim, spravljam, a nikako po pitanju načina na koji ga tako brzo napravim bez ikave mere… Koristim od prošle godine 2023 kraj leta ili početak lepe tople jeseni, tačnije povoljno vreme kada nabasam na dobar izvor koprive, pune semenki, da napravim tečno gnojivo, da brzo prevri, a ako ima više toplote završiće se sve mnogo pre, kao ove 2024, da sazri, da prestane penušanje, da se smiri, a nakon svega da naspem u balone, da prezimi u “Hirošimi”, da upije iz zemlje sve korisne podzemne energije, koje su najjače tokom zime, posebno u januaru negde, i tako ulazim spremna sa tečnim đubrivom u novu setvenu sedmu sezonu 2025, jer kad krene setva i rasađivanje, žara ponekad još ne krene u prirodi ili krene slabo, pa nema dovoljno toplote ponekad za nicanje, a onda pristignu te količine “kasno”, itd... Pravim prosto ovo tečno gnojivo: Uzmem veće belo burence, držim ga ...

IZ MOJE BAŠTOVANSKE ARHIVE – DAN 23 MART 2024 SETVENE GODINE ŠESTE…

    Jedan neverovatno divan, a osunčan i vrlo kreativan rad, obojen u mastilo plavu boju, koja je na suncu i na fotografiji ispala neka druga nijansa plave boja. No, plavo je plavo… Plava uljana boja, univerzalna za drvo i metal, jedna konzerva od 750 ml, košta 470 dinara, a za 70 dinara skuplja od crvene boje, istih karakteritsika. I za sve moje današnje plave ili blue detalje otišla je jedna cela konzerva boje… Još sam imala danas novih ideja, a šta se moglo danas još obojiti u nešto drugo. Ako se odlučim, za još jednu novu boju biće to neka treća boja, a imam ideju da ofarbam drvo ili drvene stranice na najvećem setvenom boksu, najvećem bundevištu, gde će rasti moje bundeve, u boju bundeva, u narandžastu boju, ali moje ideje nailaze brzo na neku silu “otpora” počesto, jer biće da su preskupe, itd... Prvo sam u plavo ofarbala dve najnovije postavljene gume, od kojih je brzo ispala prelepa žardinjera, a kako za sada nameravam, tu ću da zasadim ipak cveće, mada ja brzo...

TREĆEG DANA DECEMBRA 2024…

    Oko 10 sati jutros u “Hirošimi” izmereno 10,5 stepeni u plusu, a tamo sam našišala makazama, onaj sav preostali celer lišćar te time nahranila svoje koke nosilje, koje su nam danas dakle podarile ono jedno dragoceno jaje, koje sam ja pronašla, te imala tu najveću čast da ga svečano pokupim sa gnezda i da im kažem - HVALA... Popodne u dvorište došla su dva mala mačeta, jedno je sivkasto i tigrasto, verovatno plašljivo, kad je pobeglo, a drugo malo crno belo, preslatko, radoznalo, hrabro bilo je zainteresovano da se sprijatelji sa kokama nosiljama, te se odmah došunjalo hitro do žice, a koke su se uplašile od tako malog mečenceta, a ono je pokušavalo zatim da se provuče majušnom glavom kroz one žičane kockice… Čitav dana odmaram, kuvam ručak, malo da odmenim majku, jer je ona kuvala ovih dana, te malo da odmorim mozak od knjige, od filozofije, te kuvam ćureća ćufteta sa makaronama, a posle ručak uspevam slatko da zaspim, u svojoj tišini, sat vremena sam bogme sebi pr...

PRIČA O PUŽU GOLAĆU…

    Ovo je takođe priča Desanke Maksimović koja se zove ”Kako su pužu ukrali kuću”, a ta priča kaže dalje ovako: Živela jednom dva puža jedan pored drugoga i svaki je imao svoju kućicu na leđima. Bili su lenji i pasivni, mirni i neprimetni. Radije su uzeli ulogu posmatrača u životu. Dobro su čuvali svoje kuće i svuda su ih vukli sa sobom. Bili su jako obazrivi. Na njij   je stalno motrila jedna mala Zeba i mnogo im se rugala na toj svoj obazrivosti i predloži im jednog dana da ponesu sa sobom i ono svoje dvorištance jer i njega može neko da im ukrade. Oni su ovo trpeli i nisu pridavali mnogo pažnje Zebi. Noseći svoju kuću stalno na leđima imali su priliku i zgodu da zastanu gde god požele, te da u svojoj kući se odmore ili prespavaju. Ali jednoga dana jedan od ova dva puža sa kućicom se pokoleba i požele da krene po prvi put u šetnju bez svoje kućice, rešen da odbaci sav svoj teret i pođe oslobođen, rasterećen dalje. I dobro je pre odlaska zatvorio svoju malu kući...

KAKO GOVORE TRAVE…

    Ovo je priča Desanke Maksimović, pod nazivom “Trave govore bakinim glasom”, u kojo je glavni junak ili ličnost o kojoj nam pripoveda veliki proučavalac biljaka i naučnik Josif Paničić, a ta priča kaže dalje ovako: Još kao mali dečak Josif Pančić voleo je da izučava travke, da posmatra prašnike unutar cveća, da izbroji koliko koja biljka ima listića, da začeprka te neku od biljaka iskopa sa čitavim busenom, a onda bi dolazio svojoj baki koju bi propitivao kako se koja biljka naziva. A kada bi ga baka poslala da je nešto posluša on bi se malo nestašno i znatiželjno “smetnuo” ili zaboravio na dobijeni zadatak te bi zastao tamo negde u polju ili livadu ili vrtu i tamo počinjao da uzabira cveće i istražuje biljke. Sve ga je to baš radovalo i opčinjavalo sve što ima veze sa biljkama, a kasnije i sa botanikom. Izučavo je ljutić, metvicu, aftušu, maslačak, itd. A kada je postao školarac u svom bloku povazdan je crtao biljke i tačno je znao da razlikuje cveće po njihovim boja...

16 JANUAR 2025 - najhladnije jutro za sada…

  Dakle nakon 14 dana od kako traju moja januarska merenja, beleženja i posmatranja došlo je do promene i to velike… Jutros u “Hirošimi” trenutna jutarnja T oko 8 sati i 10 minuta iznosila je minus 3,7 stepeni... Hladno, baš hladno… Na polovini januara 2025 beležimo svoje najhladnije jutro, dobro se sve spustilo baš ispod nule... Što se tiče najveće vrednosti dnevne T ona iznosi i dalje onih prijatnih 26 stepeni u plusu... No, ipak došlo je do promene najniže jutarnje T te jutros ona iznosi čak minus 7 stepeni po Celzijusu... I tako oboren je rekord od 2 januara 2025, te od danas posmatramo da li će se dogoditi i još hladnije neko januarsko jutro te da li će naš merač registrovati i nižu temperaturu nego što je to ovaj jutrošnji minus od 7 stepeni ispod nule... Juče oko 10 sati trenutna T iznosila je plus 1,2 stepena. Najviša dnevna iznosila je 26 stepeni u plusu, a najniža onih minus 5,4… Nekoliko posečenih salata načupala sam i odnela kokama nosiljama da ih častim...

25 AVGUST 2025 - REKONSTRUKCIJA BOČNIH STRANA…

    Koke su juče snele 6 komada jaja, a danas pak 5 te ukupno u mesecu avgustu a do večeras snele su 41 jaje… Juče sam u “Hirošimi” brala čeri paradajz, a mama je iz spoljašnjeg vrta navadila nešto manjih ali lepih šargarepa za supu a to su prvi preživeli stasali plodovi doduše mali ali ipak ih ima iz naše prolećne setve te nije sve totalna propast... Našla sam u spoljašnjem vrtu juče 2 manje kelerabe ali sam ih poklonila i bacila kokama nosiljama... Danas je končano bio prvi i celodnevni udarnički naš radni vrtlarski dan posvećen dakle velikoj rekonstrukciji   unutar “Hirošime”, a tačnije rekonstruišem i menjam malo lični opis samo dvema bočnim stranama a gornjoj i donjoj ili desnoj i levoj polovini, te današnjim ukidanjem onih lepih mojih staza i stazica dobijam nove lepe komade pod kompostom i veću setvenu površinu jer dogodine treba još pametnije mudrije vrtlariti. A to ne bih nikad učinila da nemam svoju novu veliku ambiciju da postavim na sve tri dugačke s...

POEZIJA VRTLARSTVA ili VRTLARSTVO POEZIJE…

    Šta je vrtlarstvo za mene?... Poezija filozofije ili filozofija poezije?... Vrtlarstvo jeste nekakav ili jedini način, teško je još reći samo jedan od načina, ili pak i nije teško pomisliti, tek promisliti nešto tako, a kada recimo putem korisnog holističkog treninga dovedete sami sebe i sve svoje, sav život svoj, u to jedno posebno, a čitavo živo stanje, u stanje najživlje probuđenosti ili svesnosti, jer samo onaj ko bude vaistinu probuđen ili zaista osvešćen, naći će korisnog načina da se pobrine najpre o samom sebi, pa tek onda o svojo široj okolini, o svim ostalim živim bićima, itd… Vrtlar koji danas koristi škodljive, opasne pesticide i druge otrove prvo ne voli sebe, ne voli svoj život, a onda ne voli ni druge, ni ostale, ne voli ovaj predivni svet, ne voli prirodu, ne voli šume, ne voli sitne male bube, jer mu je profit i brza zarada, zamutio svaki vid, svaki zdrav pogled, a toliko je mnogo primera da su neki takvi vrtlari trovači ubili veoma brzo i sebe i s...

ZAČINSKI BOKS NAKON GODINU DANA – male sitne metamorfoze…

    Zovem ga mali setveni boks ili začinski boks, a nalazi se na ulazu u “Hirošimu” sa donje ili leve strane, a do februara prošle godine 2024 izgledao je sve nekako i mnogo prostije ili posve drugačije, mada Duh ostaje vazda isti strogo hirošimski, samurajski... Nakon samo godinu dana došlo je malih sitnih promena, vrtlarskih metamorfoza, te umesto jednog limuna koji je davao samo trnje i lišće došao je naš predivni lekoviti ruzmarin... Pošto je ovo začinski boks ove jeseni zasejan je peršunom lišćarom, a u nastavku sledi još novo veće proširenje setvene percelice... Došlo je u septembru 2024 do zamene drveta crepom te je i ambijent drugačiji... Sada je tu 2025 i naša mala topla lejica u kojoj je zasejan rani kupus ditmar... Itd…    

U NAŠEM VRTU - 20 NOVEMBAR 2024…

  Danas neverovatno toplo, iako je bilo i takvih toplih dana baš uoči Aranđelovdana, čak i još toplijih godina, a nekako sve po 3 puta toplije jutros nego nekih prethodnih nam novembarskih dana… Malo posle 14 sati, tačnije u 14 sati i 25 minuta u ”Hirošimi” beše čak 16,7 stepeni, dakle idealno toplo, a vlaga 57%, a zahvaljujući toj današnjoj toploti čitav dan od prve užine, od 10 sati, pa negde do iza ručka, ispred 16 sati bio je divan radan dan, kao u svako naše rano proleće, kad se sve pokreće i kreće, kao u svaki drugi naš radni, a dobro učinkoviti dan, kada se radilo na još nekim detaljima ili sitnicma koje život znače čak i danas... No, postoji jedno nepogrešivo prirodno pravilo, uvek kad je tako napolju toplo, miriše na kišu, i zaista bila je kiša, nakon svega, nakon jednog veličanstvenog završetka svih radova na KOKO ŠINJCU. Jer, kiša ova zemlji suvoj i voćkama u dvorištu baš, baš treba. I danas dok hodam, a napravim najmanje 3200 koraka, imam utisak da hodam po kamenu...