Čitajući o izuzetno lekovitoj biljci koju zovemo
beli luk doznajem sledeće. Naime, reč je o zeljastoj višegodišnjoj biljci.
Najviše se koristi lukovica belog luka, jer dosta sadrži sledeće: alin, etarsko
ulje, fitostein, fitoncid, aksorbinsku kiselinu.
Dugoročna upotreba belog luka jako mnogo pomaže kod
lečenja profilakse želudačno-crevnih tegoba, čak i pri hipertoničnim i kožnim
bolestima. Naučna medicina odaja dakle veliku počast te jako ceni beli luk kao
legalno sredstvo u borbi protiv hipertenzije ili povećanog krvnog prtiska, verujući
da beli luk štiti ljudski organizam od bolesti kao što su arterioskleroza,
kolitis i tuberkuloza.
Belim lukom se leče i mnoge gnojne rane. Narodno verovanje
opet belom luku daje magijsku zaštitničku moć u borbi protiv demonskih i vampirskih
aveti i nečistih sila, te beli luk štiti i od uroka kažu i još vam preporuče da
ga malo uvek sa sobom nosite.
No, beli luk može da se pomeša sa alkoholom
(alkoholatura, tj. sveži sok belog luka pomešan sa alkoholom) i takva vrsta
dobijenih kapi odlično deluje ukoliko se svaki dan po 20 kapi uzme pre ručka i
pre večere. Te kapi uzimaju se samo 2 dana, a onda se napravi pauza od 2 dana, i
sve se tako naizmenično ponavlja, jer belim lukom možete se lečiti dakle više meseci,
čak i nekoliko godina, i nećete od takve kure lečenja imati nikad kobne ili
nepoželjne, nus posledice. Od belog luka mogu se praviti razni drugi lekovi i sirupi,
tako što se uzme jedan deo luka i dva dela vode i onda se doda malo šećera, i piju
se po 3 kašike na dan.
Beli luk je lekovita biljka čije je ogromna upotreba
dakako opravdana, a najviše tamo dejstvuje beli luk gde ima na plućima tragova
stare katare ili gde je reč o hipertenzji, tj. povećanom krvnom tlaku.
Beli luk je takođe neizostavno važan dodatak skoro svim
slanim jelima. Možete ga uzgajati sami, i čak sejati dva puta godišnje, u rano
proleće negde na otvorenom, a zimu u plastenicima (u jesen), negde u septembru
ili oktobru mesecu. A tako je lako doći do semena belog luka, dakle onaj luk
koji se kupuje za jelo, krupan kineski luk, samo treba rastaviti na čena i posejati.
Provereno uspeva...
Коментари
Постави коментар