Bosiljak se može koristiti kao sveža začinska
biljka, a osušeni listići bosiljka mogu se koristiti za kuvanje čaja. Ova
lekovita biljka pospešuje znojenje te
tako dolazi do hlađenja naših organizama. Najviše se bosiljak koristi pri
lečenju creva i želudca, kao i kod povraćanja, kod raznih vrsta trovanja,
nadutosti i problema sa ostipacijom (tj. kod zatvora). Takođe, ovim čajem se
mogu još ublažiti mnoge druge tegobe izazvane grčevima, a isto tako ovaj čaj
umiruje vaše nerve.
Bosiljak voli osunčavna mesta, sa dosta plodnog
zemljišta, i možete ga gajiti sami u saksiji ili žardinjeri (u plasteniku).
Miris ove biljke prepoznatljiv je i vrlo prijatan za čulo našeg njuha, dok mu
je ukus malo gorkast i ljutkast.
Još se u doba starih Rimljana verovalo da je
bosiljak biljka plodnosti. Ovo je dakle jednogodišnja biljka i njeno stablo
može izrasti do 50 centimetara u visnu.
Na jesen bosiljak se poseče, obere, uveže u buket,
negde okači i tako osuši, a na proleće taj sasušeni buket se otrebi i njegove
semenke se iznova poseju, ali se pre toga istresu.
Najdelotvornija biljka jeste bosiljka, a njom bez
straha od hemijskih otvrovnih preparata prskate slobodno sve što vam napadne
vašu organsku proizvodnju. To činite prohlađenim čajem od bosiljka i tako se možete
provereno osloboditi mnogih šetočina, posebno zelenih lisnih vaši. Upravo sam
tako tretirala svoje biljka, ohlađenim čajem koji se može popiti, e ove 2024
samo sam ih tretirala tečnim organskim gnojivom od koprive, i ove sezone nisam imala
potrebu da kuvam čaj od bosiljka, jer je malo preskup, a tečno đubrivo od
koprive napravila sam prošle jeseni 2023, i bila sam unapred spremna za sva ovogodišnja
vrtlarska iznenađenja tipa malih lisnih vaškica…

Коментари
Постави коментар