U proleće treba sakupljati mlado lišće čička, a
koren se sakuplja u jesen ili opet u proleće, ali tek kod dvogodišnjih biljaka.
Koren čička opera se, a onda se iseče i osuši na suncu i tako čuva samo godinu
dana za neku dalju upotrebu u staklenoj dobro zatvorenoj tegli, jer sve preko
toga osušena biljka gubi svoje lekovito svojstvo.
Kao i kod svake lekovite biljke uvek su jača i
lekovitija svojstva samo ako se koristi sveža biljka. Koren i list čička
upotrebljava se kod lečenja čireva na želudcu, a takođe ova biljka reguliše
probavu i podstiče znojenje.
Koristi se kao lek kod oboljena usne duplje, reume,
ekcema, lišajeva, dakle kod kožnih bolesti. Sirovi koren čička ako se izdrobi
može da se previje na uboje i neke rane, na mesto udara ili oteklinu kakvu.
Od čičkovog semena treba piti čaj ako ima tegoba sa
gihtom i reumom. Koren čička pospešuje dakle rast kose, eliminiše perut i
odličan je u kombinaciji sa koprivom.
Čaj od korena čička kuva se tako što se 1 kašika
sitnog lišća ili korena čička skuva par minuta, a onda poklopljeno sve stane
10-15 minuta. Ovaj čaj treba piti 2 puta na dan po 2 kašike ujutru i po 2
kašike uveče pre spavanja…
Коментари
Постави коментар