Lekovita biljka za koju se znalo još od davnih
vremena, i već u proleće treba sakupljati mlade listove divlje kupine, ali i
njen koren. Tek na koncu leta plodovi kupine su spremni za branje tamo oko
praznika Preobraženja.
Mlado lišće divlje kupine može da se žvaće kao
žvakaća guma i time se jača zubno meso usne duplje. Ova biljka vrlo je lekovita
i primenjuje se u lečenju upale krajnika, kao i ždrela.
Čajem od kupine leče se sve tegobe pilikom otežanog
mokrenja, a ovaj čaj takođe čisti krv i delotvoran je kod kožnih oboljenja. Po
jednom receptu ovaj čaj treba skuvati na ovakav način: 1 kašika isečenog suvog
lišća divlje kupine kuva se 3 minuta u 2-3 decilitra vode, a onda se čaj
poklopi te ostavi da sve odstoji između 10-15 minuta. Proceđen čaj pije se
tokom dana, više puta.
Plodovi divlje kupine mogu se jesti neograničeno,
jer su izuzetno lekoviti, a posebno su delotvorni kod lečenja pantljičare, i
jačaju želudac. Od plodova divlje kupine može se skuvati kvalitetan džem, kao i
slatko, sokovi, itd…
Коментари
Постави коментар