Prvi žuti cvetovi u skoro svakom dvorištu na početku
proleća, čak mnogo pre nego početne kalendarske sezone jesu žuti cvetovi koji
odmah izmame pčele po prvom toplom osunčanom danu i satu, a to je cvet drena
ili drenjka. Ovo je dakle biljka koja nam prva podari žuti cvet s proleća, ali zato
zadnja među biljkama donosi svoje najzrelije i ko dren zdrave plodove (ove godine
2024 to beše izuzetak).
Drenjak ima listove koji su po svom obliku jajasti,
ali su specifično i rebrasti. Plodovi drenjka sazrevaju do tamnocrvene boje, a
unutar svakog ploda drenjka nalazi se koštica. Drvo drenjka može rasti ama baš svuda,
mada posebno voli rasti tamo gde je dosta osunčano, ali i tamo gde ima kamenite
podloge ili čak padine. Može da trpi i dobro podnosi društvo drugih grmova i šiblja.
Najviše se upotrebe osušeni plodovi drenjka i jako liči
na plod šipka. Plodovi drena imaju izuzetna lekovita svojstva i povoljno utiču i
pomažu sluznicama naših creva. Najređe od drenjka kuvaju se džemovi, sokovi, ali
i čaj se kuva. Od drenjka se ne pravi samo sok, već može da se ispeče i dobra rakija
drenovača, koja je u malim količinama izuzetno lekovita.
Po jednom receptu čaj od drenjka treba kuvati tako
što se 5 do10 grama ploda drenjka kuva u 1 šolji vode (mera šolja za belu kafu,
a to je već oko 250 ml), ali ne znamo tačno koliko drenjak u vodi treba kuvati.
Verovatno kao i šipak malo prokuvati, te ostaviti poklopljeno da pusti onu
rumenu boju. U plodu drenjka nalaze se ogranske kiseline, pektin, tanin, šećer,
sluz, dok se u kori drenjka nalazi i smola…
Коментари
Постави коментар