Testiranje svežine jaja jeste ova jednostavna metoda
iza koje stoji nauka.
Uradite sledeći test u dubljoj posudi za vodu, a počnite
upravo tako što ćete staviti najpre jaje u posudu sa hladnom vodom.
Procenite položaj ubačenog jajeta, te ako jaje leži
na boku na dnu činije, to ukazuje na svežinu, sugerišući vam dalje da je još
uvek prilično sveže i pogodno za konzumiranje.
Obratite potom pažnju na uspravan položaj, te ako
jaje stoji uspravno na dnu, i dalje je bezbedno za jelo, ali ga treba odmah
konzumirati ili koristiti za tvrdo kuvana jaja.
Posmatrajte plutajuća jaja, te ako jaje ispliva na površinu
ili vrh vode, to dalje znači da je prevazišlo svoju osnovnu svežinu i da se ne
preporučuje za konzumiranje (ovakvo jaje smatrati neispravnim za dalju upotrebu).
Dakle zaključak sledi:
Ukoliko jaje odmah po ubacivanju u dublju posudu sa
vodom padne na samo dno onda je to posve siguran znak da je jaje sveže (mi smo
tako testirali naše jednodnevno jaje, i odmah je palo na dno kao da smo ubacili
nekakav metalni teg, i oseti se da ima težinu i punoću).
Ako jaje padne na dno i okrene se na bok, tj. malo
se iskosi u stranu to znači da je staro
7 dana.
Ukolik se jaje na dnu uspravi to znači da je staro
3-4 nedelje, i takva jaja samo treba skuvati.
Ako jaje izađe na samu površinu vode onda je to
siguran znak da je veoma staro i takvo jaje dalje i više nije za upotrebu.
Imamo li dovoljno razumevanja za nauku:
Ljuske jajeta imaju propustljivost, a to omogućava
vazduhu da postepeno prodire kroz ljusku i tako se jajetu skraćuje rok
trajanja. Kako sve više vazduha ulazi u ljusku, uzgon jajeta (tj. sila potiska)
se povećava, što dovodi do toga da jaje lebdi u vodi. Posmatrajući položaj
jajeta tokom ovog testa u posudi za vodu, možete steći uvid u njegovu svežinu
i utvrditi njegovu pogodnost za konzumaciju, tj.svu njegovu ispravnost.
(prevod sa engleskog)
Коментари
Постави коментар