U nas kleka se naziva venja, a najviše se koristi
njen plavi osušeni plod, tzv. klekinje. Kleka raste na planinama, ali i na
brdima, a plodovi dolaze na zrelost tek svake druge godine. U prvoj godini
bobice su samo zelene boje, a onda druge godine dobiju svoju prepoznatljivu
plavu boju. Treba brati samo zrele plodove kleke, ali ne dopustiti da plodovi
prezre, a to idelano vreme branja kleke pada negde na koncu leta i može
potrajati sve do duboke kasne jeseni.
Kleka se koristi pri lečenju nazeba, gripa, ali je
odličan diuretik, a njome se leči kašalj, astma, vodena bolest. No,
najpoznatija je upotreba kleke u jakoj domaćoj rakiji, i tako spravljena rakija
previja se kao melem, odnosno kao lekovita obloga, a može se utrljati ta rakija
na neko bolno mesto, a može se popiti čašica klekovače. U velikim količinama
kleka je škodljiva i može da dovede do oštećenja bubrega.
Čaj od kleke pije se na sledeći način: potrebno je
pomešati 25 g kleke sa šipurkom i sitnicom, kada se sve to popari sa svega 2
decilitra proključale vode, i pusti da odstoji 2 sata, a onda se pije čaj pre
svakog jela u svega 3 doze…
Коментари
Постави коментар