Svakako najomiljeniji čaj, a posebno ga treba dodavati
kad pravimo biljne mešavine, jer dajemo lepši i aromatičniji ukus onome što danima
dalje pijemo i tako razbijamo neke neutralne ili gorke bilje po ukusu. I zaista,
koprivu nikad onako gorku i oporu niko ne bi mogao piti, da u sve to ne doda i dosta
čaja od nane. Mada i može, posebno kad se shvati sva važnost i veličina koprive.
Narodnih imena za nanu ima čak nekoliko, a ona glase:
metva, metvica, ljuta nana, mada nana se još naziva i menta. Ovo je višegodišnja
lekovita biljka, koju možete sami posejati u neku veću saksiju.
Biljka nana ima tu tendenciju da se njeno stablo
stalno iznova razgranava i vraća. Nana ima ogoljene listove i jako malo dlačica
po njima. Stabljika nane može narasti čak i do 50 centimetar u visinu.
U prirodi na livadi možemo naći nekakvu divlju nanu kažu,
ali ne možemo nikad tu naći ovu vrstu kvalitetne pitome nane koju sami možemo uzgajati
u domaćim kućnim uslovima, čak i u plasteniku. Ukoliko posejemo samo jednom
uspešno seme pitome nane iz kesice, imaćemo u narednim godinama šta lekovito
brati i piti.
Ovo je prepoznatljiva biljka i čuvena po svom umirujućem
mirisu i efektu. Lišće nane aromatično je i poseduje vrstu ulja koje vetri, te
tako sadrži 2-3 % esencije, kamfora, nanine ili mentola. Najviše koristimo listove
sveže ubrane nane, koje beremo uvek po suncu, a onda negde osušimo na suvom i
čistom mestu u hladovini neke sobe ili druge kakve prostorije. Svaki čaj treba
čuvati u staklenim teglama, mada za nanu se veli da bi najidealnije čuvanje
bilo u kesama od papira. Čajeve nikako ne bi trebalo čuvati u plastičnim teglama,
što nažalost u nekim prodavnicama zdrave hrane može da se zetekne, niti čajeve
čuvamo u nekim drugim najlon posudama.
Najviše čaj od nane koristi se za umirenje, a
najviše prilikom lečenja stomačnih tegoba, kod problema sa disajnim organima.
Od nane se mogu napraviti razni lekoviti tonici, likeri, a idealna je biljka nana
u borbi protiv nadimanja creva i stomaka. Nana se bez ikakve štetnosti može
piti svakodnevno i smatra se jednim od čajeva koji nemaju previše kofeina, a
takav je još i čaj od žalfije (kadulje), kamilice, hajdučke trave (hajdučice), matičnjaka.
Posebno je idealan čaj od nane kod svih prehlada,
nazeba ili kakvog sezonskog gripa. Ukoliko patite od upale mokraćne bešike treba
da pomešate nanu sa rastavićem i da tom mešavinom, kaže dalje knjiga lekovitog
bilja, ispirate bešiku. Mada, to isto možete učiniti i ako pijete čaj, jer te
dve biljke sigurno će odraditi u vašem organizmu sve ono što treba…
Nana je dobra i kao začin mnogim herbiko omletima i
drugim jelima, te sveže lišće može da se ostavi u zamrzivač…
Коментари
Постави коментар