Neki je još zovu i mrkva, a neki čak i žuta repa.
Izuzetno je šargarepa bogata lekovitim svojstvima, a oni se ne nalaze samo u plodu
(korenu) već i u listu šargarepe.
Plodove šargarepe treba kuvati i jesti tamo gde ima
problema sa oboljenjima pluća, a delotvorna je mrkva i kod iskašljavanja, i kod
crevnih oboljenja. Takođe, šargarepa leči reumu, jetru i čisti krv.
Od šargarepe može se dobiti sveže ceđeni sok, a
njime se leče gliste kod dece, reguliše čak i šećerna bolest, a pomaže i pri izmokravanju.
Čak 20% šargarepa ima prisustvo karotina, ugljenih
hidrata, belančevina, biljnih masti i binevrina, dok 80% odlazi na vitamin C. U
korenu šargarepe nalaze se sledeći vitamini: K, B1, B2, PP i C.
Šargarepom se izuzetno leči nedostatak vitamina ili
avitaminoza. Sveže rendanu šargarepu možemo koristiti kao salatu ili kao
dodatak drugim salatama, a sok od sveže šargarepe izuzetno je bogat vitaminom
A, tako da taj sveže ceđeni sok od 100 % organske šargarepe treba davati deci
da piju jer od toga dobijaju bolju boju kože, jer je šargarepa bogata karotinom
od koga nam dolazi svakako bolji ten…
.jpg)
Коментари
Постави коментар