Reč je o višegodišnjoj biljci koja može narasti u
visnu čak i do 2,5 metara, a kod nas se naziva još i šipurak ili divlja ruža, a
raste u vidu šiblja i ima jako veliko trnje.
U proleće pojave se najlepši cvetovi šipka, a boje
su nežno bele i ružičaste. A zreli plodovi dobiju kao i kod drenjka tamnocrvenu
karmin boju o jesni.
Plodovima šipka mogu se lečiti bolesti sledeće:
skrobut, plućna tuberkuloza, želudačni čirevi, oboljenja žučne kese, ali se
šipkom može ojačati ogranizam. Poznato je da sadrži veliku količinu vitamina,
kao što su vitamini C, K, B2, P i E, ali sadži još i pektin, organske kiseline,
šećer, masna ulja.
Trebalo bi s jeseni brati plodove šipurka i davati
ih posebno deci i ostarelim osobama, svake zime i na početku buđenja proleća,
kako bi njihovi osetljivi organizmi bili jači, kako bi imali potrebnu snagu da
se odbrane od svih opasnosti.
Od šipka mogu
da se pripreme čajevi i sirupi, koji uspešno leče bubrege, mokraćne kanale i
organe, čak malokrvnost, ali i proliv kod dece. Od šipka mogu se kuvati džemovi,
ali praviti I predivne cvetne ikebane…
Коментари
Постави коментар